Food & Drinks

Na het eten van deze voedingsmiddelen laat je meer winden

voedingsmiddelen scheten

De één laat ze vol trots gaan, de ander verbergt ze zo goed mogelijk, maar iedereen laat ze: scheten. Uit onderzoek is gebleken dat de voedingstoffen die wij eten invloed hebben op de hoeveelheid scheten die wij laten. We vertellen je precies welk eten je beter kan laten staan als je uitlaatgassen wil voorkomen.

Winden onder de loep

In de dikke darm van elk persoon zitten biljoenen micro-organismen. Deze organismen zijn er in duizenden verschillende soorten, elk micro-organisme doet weer iets anders. Deze micro-organismen hebben brandstoffen nodig en deze halen zij voornamelijk uit eiwitten en vezels. Ondanks dat jouw eigen lichaam niet veel doet met vezels, zit er energie in opgeslagen. Als deze micro-organismen of bacteriën deze vezels afbreken komt dat vrij.

Als jij genoeg ‘goede’ bacteriën bij je draagt neem jij de meeste voedingstoffen op. Dit komt doordat je de micro-organismen een soort kleine fabriekjes zijn die zich richten op een voedingsstof. Zodra zij deze binnen hebben, schuiven ze de rest door en stoten ze de overbodige dingen af. Deze overbodige stoffen vormen gas, dit is dan ook het gas dat vrij komt bij jouw scheten.

Alle micro-organisme en bacteriën vormen jouw eigen unieke microbioom. Een microbioom is even uniek als je eigen vingerafdruk. Omdat dit zo uniek is heeft het ook zijn eigen geur. Wel zijn verschillende voedingsstoffen alsnog van invloed bij gasvorming.

Van welk eten ga je meer scheten laten?

De voedingsstoffen die veel gasvorming veroorzaken zijn koolhydraten, hele granen, vezels, frutose, en soms ook lactose. Zelfs koolzuur kan invloed hebben op gasvorming in het lichaam. Vezels, granen en koolhydraten zijn allemaal hartstikke goed voor je. Toch hebben micro-organismen vaak moeite om deze stoffen altijd klein te krijgen, waardoor ze vaak worden gewoon doorgestuurd als overbodige voedingsstoffen. En dan kunnen deze stofjes het lichaam verlaten in – je raadt het al – een gasvorm.

Suikers, zoals lactose en fructose kunnen een opgeblazen gevoel geven, omdat niet alle suikers worden afgebroken. Hierdoor ontstaat gas en kan je scheten gaan laten. Last but not least hebben we koolzuur als een van de ‘boosdoeners’. Als je frisdrank drinkt met koolzuur, neem je een extra hoeveelheid ‘lucht’ op in je lichaam. Dit kan je lichaam maar op twee manieren verlaten: via je mond als een boer of via je achterste als een scheet. En dat is ook nog eens heel gezond: lees hier waarom scheten laten gezond is. Eet dus gevarieerd zodat je veel goede bacteriën binnen krijgt en je microbioom gezond houdt.