Food & Drinks

Wat kun je het beste eten voor en na een hevige sportsessie?

eten

Voeding speelt een cruciale rol bij het optimaliseren van je sportprestaties. Wat je eet voor en na een training kan een groot verschil maken in je energieniveau en herstel. Maar waarom voelen we ons vaak niet direct hongerig na een intensieve workout?

Het is zo dat tijdens het sporten het hormoon ghreline, dat verantwoordelijk is voor het hongergevoel, wordt onderdrukt. Daardoor voelen we ons niet meteen hongerig na het sporten. Maar pas op: als je na het sporten niet voldoende energie binnenkrijgt, kan de honger de volgende dag des te harder toeslaan.

Voeding na het sporten

Het is essentieel om binnen een kwartier na je workout iets te eten of te drinken. Wat is dan ideaal? Focus na het sporten op eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen voor je spieren en helpen bij het herstellen van kleine spierscheurtjes na een workout. Een inname van 20 tot 25 gram eiwitten is ideaal om stijfheid en afbraak van spierweefsel te voorkomen, zodat je de volgende dag weer klaar bent voor een nieuwe training.

Voeding voor het sporten

Wat moet je dan eten voordat je gaat sporten? Neem voorafgaand aan een training drie belangrijke ingrediënten in je ontbijt op: eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Denk bijvoorbeeld aan eiwitrijke yoghurt zoals Skyr met havermout, fruit en noten, of avocado.

Als je een intense en lange training van bijvoorbeeld drie uur plant, zijn extra koolhydraten belangrijk. Kies voor brood, pasta of aardappelen om je koolhydraatreserves aan te vullen.

Wanneer moet je eten?

Zorg ervoor dat je drie uur voor je training een hoofdmaaltijd nuttigt, meestal je ontbijt of lunch. Ongeveer een uur voor aanvang van je training is het slim om een koolhydraatrijke snack te eten. Koolhydraten zijn cruciaal, omdat je lichaam energie put uit koolhydraten tijdens het sporten. Denk aan gedroogd fruit zoals dadels of rozijnen, ontbijtkoek, brood met pindakaas of jam, of gewoon een banaan voor een energieboost.

Door bewust te kiezen voor de juiste voeding voor en na je training, kun je niet alleen je prestaties verbeteren, maar ook zorgen voor een optimaal herstel van je spieren. Onthoud: voeding is brandstof voor je lichaam, dus investeer erin om het meeste uit je workouts te halen!