Het Eredivisieseizoen is ten einde, dus dat betekend een nieuwe verdeling van de televisiegelden. Hoeveel tv-gelden ontvangen de clubs in de Eredivisie volgend seizoen? Het AD zocht het voor je uit.

Televisiegelden in de Eredivisie

Voor komend seizoen is er maar liefst 74 miljoen euro aan televisiegelden te verdelen. De clubs krijgen per jaar op basis van de eindrangschikking een bepaald aantal punten, daarbij worden de laatste tien seizoenen meegerekend. Het meest recente seizoen telt het zwaarst en dat van tien jaar geleden telt het minst zwaar. De top drie van de lijst verandert de afgelopen jaren niet veel. Ajax voert de lijst aan en kan jaarlijks zo’n 9,3 miljoen euro bijschrijven. Daarna volgt PSV. Zij mogen komend seizoen een dikke 8,3 miljoen euro ontvangen. Feyenoord staat op de derde plaats en ontvangt ongeveer 7,5 miljoen euro. In tegenstelling tot de top drie, verandert er onder in de lijst van televisiegelden een hoop.

Degradatie kost de club miljoenen

Willem II en PEC Zwolle leveren een hoop televisiegelden in na hun degradatie. Niet alleen op sportief gebied, maar ook op financieel vlak worden de clubs flink geraakt. Qua tv-gelden moeten de clubs flink inleveren. Afgelopen seizoen ontving Willem II nog ongeveer 2,6 miljoen euro en PEC Zwolle net iets meer. Dit bedrag hoeven ze niet volledig in te lever, want PEC en Willem II mogen rekenen op een zogenoemde ‘zachte landing’. Komend jaar ontvangen de clubs zo’n 60 procent van de tv-gelden van vorig jaar. Daarvan is zo’n zes ton ‘degradantenvergoeding’. Spelen de clubs ook het seizoen daarop nog in de eerste divisie, dan ontvangen ze nog maar vier ton aan televisiegelden. Het derde jaar is dat nog slechts twee ton. Daarnaast is de lijst nog niet definitief. Er kunnen namelijk nog een aantal clubs opschuiven.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PEC Zwolle (@peczwolle)

Dit verdienen Eredivisieclubs komend seizoen aan televisiegelden

Mochten Excelsior of FC Eindhoven promoveert naar de Eredivisie, schuiven enkele ploegen op de ranglijst een plaatsje op in de lijst van televisiegelden. Aangezien de club uit Eindhoven sinds 1977 in de eerste divisie spelen komen zij op nul punten terecht. Als Heracles degradeert, verdwijnt de club uit deze lijst. Excelsior, ADO Den Haag of FC Eindhoven wordt dan aan de lijst toegevoegd. Dit is de volledige verdeling van de televisiegelden in de Eredivisie in seizoen 2022-2023:


1. Ajax: 9,3 miljoen
2. PSV: 8,3 miljoen
3. Feyenoord: 7,5 miljoen
4. AZ: 6,5 miljoen
5. Vitesse: 5,8 miljoen
6. FC Utrecht: 5,1 miljoen
7. FC Groningen: 4,3 miljoen
8. SC Heerenveen: 3,6 miljoen
9. Heracles Almelo: 3 miljoen
10. FC Twente: 2,8 miljoen
11. Sparta Rotterdam: 2,6 miljoen
12. Fortuna Sittard: 2,4 miljoen
13. SC Cambuur: 2,3 miljoen
14. NEC: 2,1 miljoen
15. RKC Waalwijk: 2 miljoen
16. FC Emmen: 2 miljoen
17. Go Ahead Eagles: 1,9 miljoen
18. FC Volendam: 1,9 miljoen