Other

Zo gaat je energierekening pas echt omlaag

energierekening verlagen

Het ziet er niet naar uit dat de energieprijzen voorlopig flink gaan dalen en dus zitten veel Nederlanders met de handen in het haar. Mocht je toevallig tot de relatief kleine groep consumenten behoren met een vast contract, dan is er niet veel aan de hand. Je bent in dat geval slim geweest en blijft gewoon een lage prijs betalen voor je stroom en gas. Is dat niet het geval en heb je een variabel contract, dan is het opletten geblazen. Rekeningen van enkele honderden euro’s zijn immers geen uitzondering. Desondanks kan je nog steeds veel doen om je energierekening te verlagen.

Je energierekening verlagen kan met deze tips

Besparen op je gas- en energierekening loont nog altijd en alhoewel je de meeste tips wel kent is het slim op kritisch te kijken naar je verbruik. Dat betekent niet dat je met twee truien aan jezelf warm hoeft te houden. Met een beetje slim handelen kan je nog altijd lekker comfortabel de winter door komen. De tien belangrijkste tips om je energierekening verlagen zetten we hieronder op een rijtje.

Sluipverbruik

Het lijkt weinig uit te maken, maar letten op sluipverbruik kan belangrijk zijn als jij jouw energierekening wilt verlagen. Nu zal je denken, wat levert het op om de tv helemaal uit te zetten, maar dat is meer dan je denkt. Zelfs in de standby-modus verbruikt een toestel al snel 75 procent van de normale hoeveelheid energie. Voor een televisie is dat al gauw 35 euro per jaar. Dat lijkt niet veel, maar denk een aan al die andere apparaten zoals een laptop of een desktop computer. Zet dergelijke apparaten dus uit als je gaat slapen of buitenshuis gaat werken.

Maak gebruik van energiezuinige apparaten

Nog een tip in het rijtje van manieren om je energierekening te verlagen: maak gebruik van energiezuinige apparaten. Koelkasten en vriezers zijn nog altijd energieverslindende apparaten. Nu gaat het iets te ver om dan maar die toestellen de deur uit te doen, maar je kan wel overwegen om te kiezen voor energiezuinige modellen. Let hierbij dus op het energielabel en niet zo zeer op de aanschafprijs. Geef bij wijze van spreken dus net iets meer uit aan een koelkast met en A+++ label en laat zo’n goedkoop toestel met een A+ label lekker staan, ook al is die een stuk goedkoper. Ook door energiezuinige varianten van deze 5 huishoudelijke apparaten die de meeste energie verbruiken, kan je winst behalen.

Beperk het energieverlies via gaten en spleten

Ramen en deuren zijn veelal de plekken waar je de meeste energie in huis verliest. Zelfs als je in een nieuwbouwwoning woont, is het raadzaam om kritisch te kijken naar mogelijke tochtplekken. Nu zijn we van nature gewend om te kiezen voor de meest simpele oplossingen, maar de kachel een graad hoger zitten is niet zo slim. Gebruik liever tochtstrips en kijk of het tijd is om kieren af te dichten met een goede kit.

Gebruik LED verlichting

Gebruik je nog altijd gloeilampen of halogeenlampen in huis? Vervang deze dan door LED-verlichting. Dat is namelijk ene uitstekende manier om je energierekening te verlagen. Natuurlijk begrijpen we dat die een stuk duurder zijn in de aanschaf, maar uiteindelijk verdien je de aanschafprijs weer terug. Je bespaart op die manier al snel zo’n 75 procent in vergelijking met een ‘gewone’ lamp. Nog een belangrijk voordeel: een LED-lamp gaat tot negen keer langer mee. Gebruik je aan LED-verlichting, doe deze dan uit als je de ruimte verlaat.

Beperk het waterverbruik

Ook al doe je wellicht al veel aan besparingen, in veel gevallen zie je een belangrijk punt over het hoofd: je waterverbruik. Neem bijvoorbeeld eens geen warm bad, maar gebruik enkel de douche. Als je daarnaast ook kiest voor een energiezuinige douchekop bespaar je nog meer. Je hoeft dan ook niet veel korter onder de douche te staan ook al is dat ook een goede manier om nog meer te besparen. Dat geldt uiteraard ook voor andere apparaten die water gebruiken zoals de wasmachine en de vaatwasser.

Bron: Klimaatexpert