Elvis Presley is de succesvolste solo artiest aller tijden. Hij heeft een brug geslagen tussen culturen, pionierend werk verricht in de studio, is nog steeds een sekssymbool en heeft de Rock en Roll revolutie ontketent. Met iedere generatie herontdekken nieuwe bewonderaars zijn muziek. Veel fans kunnen nog altijd niet geloven dat deze muzikale grootheid ons zo vroeg heeft verlaten, maar dan hoeven ze toch niet in de ontkenning te schieten door te zeggen dat Presley nog leeft?

Complottheorie (waar wij niet in geloven)

Bij Gewoonvoorhem weten we allemaal dat deze rock icoon mors en mors dood is. Nul twijfel mogelijk. Serieus, maar al met al is het op z’n zachtst gezegd vrij bijzonder! Dus zing met ons: 1-2-3-4 hoedje van tinfolie. Zet hem op je hoofd en ga mee in de tijdlijn van deze uit de hand gelopen complottheorie, waar wij niet in geloven.

16 augustus 1977

Presley (42 jaar) wordt bewusteloos aangetroffen in zijn badkamer. Hij wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Personeel probeert hem te reanimeren, maar tevergeefs. De dood van Presley wordt voorpaginanieuws. Over de hele wereld komen fans samen om hun idool een laatste eerbetoon te bewijzen.

Complottheorie gewoonvoorhem 9

18 augustus 1977

De complottheorie dat hij nog leeft begint twee dagen na zijn overlijden. Het eerste bewijs is de foto van Presley in zijn kist. Volgens voorstanders van deze absurde theorie is het gezicht een wassen beeld, gemaakt met oude foto’s als reverentie. Waarom deze voorstanders de foto van acteur Bill Murray bij de begrafenis niet als argument gebruiken vragen wij ons ook af. Dat is het gezicht van iemand die meer weet dan hij weggeeft.

Complottheorie gewoonvoorhem 3 Complottheorie gewoonvoorhem 2 Complottheorie gewoonvoorhem 4

16 januari 1978

Elvis fan Mick Joseph bezoekt Graceland – het huis van de overleden muzikant. Joshep maakt een foto van het tuinhuis. Als hij de foto ontwikkelt ziet hij iets dat hem verbaast: de overleden muzikant. Een man die lijkt op Presley is te zien door de glazen deur. Want als je de wereld wilt overtuigen dat je dood bent, is het beste dat je kan doen je huis openstellen voor publiek terwijl je er zelf nog loopt te chillen.

Complottheorie gewoonvoorhem 1

Ergens in 1978

Schrijfster en overtuigt fanaat dat Elvis nog leeft, Gail Brewer-Giorgio is te gast bij Larry King. Het is vast een trage week voor King. Het is geen trage week voor The King, want volgens Brewer-Giorgio leeft Presley. In de aflevering zegt ze opnames te hebben van telefoongesprekken die ze met hem heeft gevoerd na de datum van overlijden.

1 juni 1988

Gail Brewer-Giorgio publiceert het boek The Most Incredible Elvis Presley Story Ever Told (later hernoemd:  Is Elvis Alive?). Bij het boek komt een cassette. Deze bevat telefoongesprekken die Brewer-Giorgio claimt te hebben gevoerd met de muzikant. Goed die golf van publiciteit meepakken mevrouw Brewer-Giorgio. Tien jaar na er over te beginnen de opnames openbaar maken. Tijdens dit telefoongesprek praat Brewer-Giorgio met een man die klinkt als Presley over de details om de dood van de muzikant op te zetten – de kwaliteit is zo slecht dat het ook je verloren oom kan zijn.

 

9 november 2014

Nu wordt het verhaal gecompliceerd. Linda Hood, een Amerikaanse vrouw en beginner in html, zegt toestemming te hebben van Presley om de wereld te vertellen dat hij nog leeft. Opnieuw een meesterlijke zet van de muzikant die iedereen wilt laten denken dat hij dood is. Volgens Hood gaat Presley nu onder de naam Jesse door het leven en heeft hij plastische chirurgie ondergaan om minder herkenbaar te zijn. Om echt zeker te zijn dat hij nooit meer herkend wordt heeft hij Hood een hoge resolutie foto’s van zichzelf gegeven om op haar website te plaatsen. Nu kan hij er zeker van zijn dat iedereen hem met rust laat.

Complottheorie gewoonvoorhem 5 Complottheorie gewoonvoorhem 9 Complottheorie gewoonvoorhem 8 Complottheorie gewoonvoorhem 6

Hoe makkelijk is het nu om jezelf voor te doen als de overleden koning van rock ‘n’ roll. Neem de volgende imitatie: Zanger Johnny Cash organiseerde in 1979 een nagedachtenis voor zijn overleden vriend. Tijdens de show mag komiek Andy Kaufman Presley nadoen. Wie zijn ogen sluit zou zeggen dat het de zanger zelf is. Dat Presley veel betekent voor zijn fans is duidelijk: sommige kunnen zo moeilijk met zijn overlijden omgaan dat ze verhalen moeten bedenken om hem in leven te houden. Dat is niet nodig. Elvis Presley leeft nog steeds, maar door zijn muziek, niet met een lichaam van vlees en bloed. Met dat gezegd te hebben: Kaufman is zelf overleden in 1984, maar er staat veel bewijs online dat hij eigenlijk nog leeft. Hij schijnt nu te wonen in Albuquerque, New Mexico. het staat op het internet.. Laat het ons weten of je hier meer over wil weten!

Fotografie: unsplash