Het zal je niets verbazen, maar bijna alles wat Elon Musk aanpakt garandeert succes. De Zuid-Afrikaan werd vermogend met de verkoop van ‘zijn’ PayPal en nu schrijft de ondernemer opnieuw geschiedenis met Tesla. Het bedrijf wat hij in 2003 oprichtte is inmiddels iedereen voorbij gestreefd qua waarde. Waar Toyota voorheen de lijst aanvoerde, is die plek nu in handen van Tesla. Opvallend genoeg verkoopt Tesla in absolute aantallen slechts 3 procent van hetgeen Toyota aan de man weet te brengen.

Tesla is het duurste beursgenoteerde autoproducent

De beurswaarde van Tesla is het afgelopen jaar astronomisch gestegen. Beleggers zijn dol op Tesla en zorgden voor een waardestijging van maar liefst 375 procent. Het bedrijf is inmiddels 183 miljard dollar waard. Om het even duidelijk weer te geven: het bedrijf van Musk is nu meer waard dat de bedrijven Ford, General Motors, Honda en Fiat Chrysler bij elkaar. Dat is een prestatie van formaat als je beseft dat Tesla dus nog geen 20 jaar oud is. Overigens is het verschil met Toyota ‘slechts’een paar miljard, naar verwacht zal het gat tussen de twee giganten de komende jaren alleen maar groter worden.

tesla

Beurswaarde van 183 miljard dollar

De beurswaarde van het kindje van Elon Musk mag dan wel gigantisch zijn, dat wil niet zeggen dat het zich qua verkoopcijfers ook kan meten met de groten der aarde. Zo verkoopt Toyota in 2019 maar liefst 10,7 miljoen wagens tegenover een beschamende 367.000 exemplaren voor Musk. Dat Tesla door beleggers zo goed wordt gewaardeerd heeft dan ook meer te maken met de toekomstige ontwikkelingen. Beleggers en investeerders zijn ervan overtuigd dat de elektrische auto de toekomst is. Zo verwacht men dat ondernemingen wereldwijd hun wagenpark zullen gaan vernieuwen en steeds vaker een elektrische wagen zullen verkiezen boven een wagen met een verbrandingsmotor. Dat Musk niet helemaal stil zit, maar juist volop bezig is met nieuwe ontwikkelingen is een andere verklaring voor de populariteit van Tesla op de beursvloer.

tesla