Het is al sinds de moderne beschaving, of misschien zelfs daarvoor nog, een droom van mensen om te kunnen vliegen. In zekere zin is die droom werkelijkheid geworden, dankzij vliegtuigen en helikopters. Ook parachutespringen werd hier een onderdeel van, maar dan val je als een baksteen naar beneden. Maar deze wingsuit komt wel heel dichtbij écht vliegen.

Vliegen in een elektrische wingsuit

Een wingsuit was altijd al iets waarbij je als een vogel tussen de bergen door kon manouvreren. Dit nieuwe pak is in die essentie ook niet veranderd en van bovenaf ziet het er nog steeds hetzelfde uit. Maar nu hangt er een motor onder, die je een stuk meer snelheid kan geven. Met zo’n hoge snelheid als je daardoor krijgt ga je zó hard, dat je ook weer opstijgt en zo een stuk langer kunt vliegen.

Project van BMW

Dat er met die speciale wingsuits gevlogen kan worden, is te danken aan BMW, die dit groots aanpakt. De motor die aan het pak vastzit is namelijk gemaakt door de Duitse autofabrikant. Het is een elektrische motor, de filmpjes die ze ermee maken is namelijk om te laten blijken dat BMW echt bezig is met de transitie naar elektrisch rijden. De twee propellers worden aangedreven met 7,5 kW per propeller, dus 15 kW in totaal. Dit is genoeg om de “gewone” maximale horizontale snelheid van een wingsuit te verdriedubbelen, naar 299,3 km/u. Dat is nog iets harder dan dat je vliegt met een eigen jet suit.

Vliegen als Iron Man

Peter Salzmann is de gelukkige die het pak een heeft in het filmpje en door de lucht zoeft. Het ziet er moeiteloos uit, alsof hij in een pak van Iron Man zit met aandrijving. Toch is de weg er naartoe niet moeiteloos geweest. De professioneel skydiver heeft zeker 30 keer een testsprong gehad, voordat het filmpje opgenomen kon worden. Dat vertelt hij op de making of-pagina. Zoveel moest er gesleuteld worden aan het systeem voordat het operationeel genoeg was. Maar de resultaten zijn er en blijven komen: de eerste stappen naar echt vliegen zijn gezet.