Cars & Bikes

Het kan écht: op AliExpress staat een SUV te koop voor omgerekend € 3.900

auto aliexpress

De Europese automarkt wordt tegenwoordig overspoeld door Chinese automerken. Dankzij overheidssteun en lagere arbeidskosten kunnen zij hun auto's voor een fractie van de prijs aanbieden. Maar het kan nóg goedkoper, zoals deze elektrische SUV van AliExpress bewijst, die je voor slechts 3.900 euro kunt kopen.

Auto van AliExpress

De Chang Li is een elektrische auto die je echt kunt bestellen bij de Chinese e-commercegigant. AliExpress is al jaren een wirwar van producten. Alles wat je maar kunt bedenken, wordt er aangeboden. Ook auto’s, al verdient deze mini-EV misschien niet echt die naam. Het lijkt meer op een opgevoerde brommobiel dan op een volwaardige auto.

Deze kleine elektrische SUV van Chang Li heeft niet eens een modelnaam. Op de zijkant staat ‘power offroad’, maar met zijn 13-inch wieltjes, een topsnelheid van 55 km/h en een vermogen van ongeveer 6 pk is het verre van een echte terreinwagen.

Kosten

Stel dat je, om wat voor reden dan ook, helemaal verliefd bent op dit stukje Chinese techniek, kun je hem dan echt kopen? Jazeker. Voor 3.866 euro kun je hem op de kop tikken, wat niet veel meer is dan een gemiddelde e-bike. Dus de prijs valt mee, zou je denken. Het probleem zit echter bij de verzending. AliExpress schat dat het minder dan een maand duurt om de EV te verzenden, maar de verzendkosten zijn een flinke 13.000 euro! Dat is een flinke hap uit je portemonnee kan je wel zeggen. Gelukkig krijg je wel een couponcode van 1 euro als de levering te laat is. Wat een troost!

En dan ben je er nog niet. Als je Chang Li eenmaal in Nederland is, moet je ook nog btw en invoerrechten betalen. Uiteindelijk blijkt deze mini-EV een dure grap voor een autootje dat hier waarschijnlijk niet eens de weg op mag.

In zijn werking

De jongens van het YouTube-kanaal Donut waren zo nieuwsgierig naar de kwaliteit (of het gebrek daaraan) van de Chang Li, dat ze er vorig jaar eentje hebben besteld. Ze kochten de pick-up-versie (prijs: 4.114 euro, verzendkosten: 22.472 euro) en ontdekten al snel dat de kwaliteit belabberd is. Slechte bedrading, matig laswerk en loshangende interieurbekleding waren enkele van de vele kritiekpunten.

Bekijk de video hier:

Watch on YouTube

Dus, als je op zoek bent naar een goedkope elektrische auto, is de Chang Li van AliExpress misschien niet de beste keuze. Tenzij je het leuk vindt om je vrienden te verrassen met je nieuwste aankoop die meer kost om te verzenden dan te kopen, natuurlijk.