Even een lesje in de taal die voor weinig Nederlanders is weggelegd; Calcio Storico is de letterlijke Italiaanse vertaling van wat wij als “Voetbalgeschiedenis” kennen. Het fenomeen wordt geleefd in Florence, de stad van Fiorentina – en het is nog veel ouder dan het voetbal zelf. Stiekem is het een eeuwenoude traditie die teruggaat naar de tijd van de oude Grieken. Zij speelden een spel met de naam Sfermomachia, dat de Romeinen maar al te graag overnamen.

Als je goed kijkt zie je vast wel wat gelijkenissen, ware het niet dat de Fiorentiaanse variant zo’n duizend keer agressiever is dan voetbal. En als we heel eerlijk met je zijn heeft het op de bal na ook niks met één van onze volkssporten te maken, lettend op de elementen knokken, bloed en gruwelijke knok- en zaagpartijen met de nodige bloedspetters als gevolg.

Wat er voor nodig is? 54 mannen die 50 minuten lang hard tegen hard gaan in een ring. De spelers betreden als ware gladiatoren van de vier belangrijkste buurten in Florence de arena en mogen deze niet verlaten voordat de laatste seconde is geslagen. Het gevecht gaat niet alleen om de winst. De passie en strijd vloeit door de gehele bevolking en de eer en trots van de buurt en stad staat bij ieder schouwspel weer op het spel. Ervaar deze bijzondere en gewelddadige sport nu zelf in de onderstaande minidocu van Copa 90: