Hij is een ware comedylegende, maar wel eentje die zijn piek al in de jaren 80 had. De afgelopen jaren was het behoorlijk stil rond de comedian. Nu keert Eddie Murphy terug met een hoofdrol in een comedyfilm die binnenkort op Netflix gaat verschijnen.

Eddie Murphy

Eddie Murphy was een van de meest gevierde stand-up comedians van de jaren 80. Hij verkocht hele stadions uit met zijn stand-up act, zoals te zien is in specials als Raw, hij was een van de castleden van de tweede generatie SNL en was als Axel Foley de ster in de Beverly Hills Cops-filmreeks. Meer recentelijk was hij bijvoorbeeld ook te horen als de stem van Donkey in Shrek. Helaas daalde het niveau van zijn films begin deze eeuw en was hij steeds minder in beeld. In een aflevering van Comedians in Cars Getting Coffee viel op te maken dat hij nog steeds niet echt heel veel uitspookt.

Eddie Murphy

Dolemite Is My Name

Nu keert Eddie Murphy terug. Het liefst hadden we hem weer stand-up willen zien doen, maar we zullen het moeten stellen met een nieuwe filmrol. In de nieuwe biografische Netflix comedy speelt Eddie Murphy de rol van Rudy Ray Moore. Moore had als bijnaam ‘Dolemite,’ naar een personage dat hij in een film uit 1975 speelde. Moore is tot dan toe voornamelijk bekend als stand-up comedian. Dolemite is een karakter dat hij op het podium ontwikkeld heeft. Moore benadert D’Urville Martin om hem te regisseren in een film, waarin hij het personage van Dolemite naar het witte doek brengt. Maar het maken van een film is zo eenvoudig nog niet. Gelukkig kan Eddie Murphy uit ervaring putten, want zijn eigen films boekten ook niet allemaal even veel succes.

Mike Epps in Dolemite Is My Name (2019)

Veel grote namen

Wordt Dolemite Is My Name een succes voor Netflix en de wedergeboorte van Murphy’s carrière? Wie weet. Aan de cast zal het in ieder geval niet liggen. Naast Eddie Murphy spelen onder andere ook Keegan-Michael Key, Mike Epps, Craig Robinson, Tituss Burgess, Wesley Snipes, Chris Rock en Snoop Dogg een rol in de comedy. In de regisseursstoel kruipt Craig Brewer, die eerder ook Hustle & Flow en Empire regisseerde. De film staat al voor dit najaar op de planning bij Netflix. Houd dat dus goed in de gaten.

Check ook de trailer voor de Jason Bourne spin-off serie Treadstone.