Dat de elektrische fiets, of zoals je wilt, de e-bike, een behoorlijk marktaandeel heeft weten te veroveren hoeven we je niet te vertellen. Dat het niet langer de fiets is voor ouderen om toch nog een beetje mee te kunnen komen weet je ook wel. Anno 2020 is de elektrische fiets geen log apparaat met een dikke batterij op de bagagedrager, maar een stoer product waar je goed mee voor de dag kunt komen. Overweeg je zelf ook om een e-bike aan te schaffen, dan kan het zinvol zijn om extra goed te letten om enkele belangrijke punten.

Welke e-bike kies je?

De elektrische fiets is niet meer weg te denken uit het stadsverkeer. Het is de oplossing om de verkeersdrukte te vermijden en toch comfortabel aan te komen op je bestemming. Dat wil niet zeggen dat elke elektrische fiets hetzelfde is. Zo kun je jouw toekomstige e-bike uitsluitend willen gebruiken om op je werk te komen of trek je er juist graag op uit in het weekend. Onderstaande punten helpen je in ieder geval op weg bij het zoeken naar de ideale e-bike.

Waar ga je de elektrische fiets voor gebruiken?

Ga je de fiets enkel gebruiken voor het woon-werkverkeer, dan zul je wellicht niet veel hebben aan een fiets met een grote actieradius. In veel gevallen kun je zelfs volstaan met een overbrugbare afstand van maximaal 40 kilometer. In de meeste gevallen betekent het dat je niet veel eisen hoeft te stellen aan de accu. Is je doel er mee op avontuur te gaan, dan kan een grotere actieradius beter zijn.

e bike

De maat van de fiets

Net als bij een gewone fiets is het kiezen van de juiste maat ook bij een elektrische fiets belangrijk. Voor een damesfiets ligt de ideale maat tussen de 46 en 59 centimeter en voor de heren is dat 54 tot 67 centimeter. Weet je niet wat het beste bij je past, laat je dan goed informeren en staar je niet blind op een van de vele aanbiedingen voor een e-bike. Maak áltijd een proefrit voor je een e-bike aanschaft.

Levensduur van de accu

Ook een e-bike heeft geen eeuwig leven en vaak is het de accu die het meeste slijt. Ben je het type wat graag jarenlang profijt wil hebben van de nieuwe fiets, let dan extra goed op de levensduur van de accu en schaf, indien mogelijk, een reserve accu aan. Je kunt dan gewoon van accu wisselen en je voorkomt daarmee dat de accu te snel minder zou presteren.

De motor

De motor van de elektrische fiets genereert de kracht die nodig is voor de ondersteuning. Weet je al dat je daar enkel gebruik van zult maken als het echt nodig is, dan hoef je wellicht niet te kijken naar een e-bike met een krachtige motor. Aan de andere kant kan het gewoon fietsen, dus zonder ondersteuning vrij zwaar zijn. Maak dus altijd een proefrit voor je de fiets daadwerkelijk aanschaft. Let daarbij ook op de plaatsing van de motor. Zo is een elektrische fiets met een voorwielmotor vaak goedkoper en is een fiets met een achterwielmotor juist veel stiller. Eenmaal een keuze voor een e-bike gemaakt kun je er overigens altijd nog voor kiezen hem veilig op te voeren, mocht het je niet snel genoeg gaan.

Garantie

Niks is vervelender dan de situatie waarin de accu of de motor het heeft begeven. Inde meeste gevallen is dat geen ramp: op de accu en de motor heb je vaak twee jaargarantie, maar in een enkel geval kan dat ook langer zijn. Wil je de zekerheid hebben dat je e-bike altijd in een topconditie verkeerd, vraag dan naar de mogelijkheid van een verlengde garantie.

Extra’s

Natuurlijk gaat het bij een e-bike vooral om twee dingen: het rijcomfort en de duurzaamheid. Toch kan het zinvol zijn om ook te letten op de extra’s. Zo kun je het bijzonder handig vinden als je een duidelijk afleesbare display hebt. Zo zie je in een oogopslag wat de actuele situatie is. Heeft de accu nog genoeg power, hoeveel kilometer kun je nog afleggen zonder eerst op te laden etcetera, etcetera.

e bike

Laadtijd van de accu

Het nadeel van een e-bike is een leeglopende accu. Na verloop van tijd ontkom je er niet aan om die op te laden. Helaas is niet elke accu even goed en zal het bij de ene accu langer duren voor hij helemaal vol is. Weet je van jezelf dat je niet al te snel er aan denkt om de accu weer even op te laden, kies dan voor een accu met een korte laadtijd. Zie je dat de accu opgeladen moet worden, dan kun je vaak al binnen een uur weer verder fietsen.