Natuurlijk is sporten gezond. Niets geeft meer voldoening dan verantwoord bezig te zijn met je lichaam en te werken aan een topconditie. Dat betekent in de praktijk afzien en vaak tegen grenzen aanlopen die je liever verlegt. Dat laatste kost vaak tijd en doorzettingsvermogen en dat is niet iedereen gegeven. Als je bepaalde resultaten wilt behalen kan het verleidelijk zijn om bepaalde middelen te gebruiken die je net dat beetje meer geven dan je van nature hebt. Het gebruik van anabolen kan dan helpen, maar de gevaarlijke gevolgen van anabolen zie je pas jaren later. En het vervelende: dan kun je er niet zo veel meer aan doen.

Gevolgen van anabole steroïden

Het gebruik van anabole steroïden heeft nogal wat gevolgen. Uiteraard stimuleert het – bij voldoende training en het volgen van een dieet – de spieropbouw, maar dat is niet het enige. De mannelijke gebruikers krijgen last van testikels die krimpen, acné en manboobs om maar enkele zaken te noemen. Daarnaast blijft je hart ook geen schade bespaart zo blijkt uit onderzoek.

anabole steroïden

Voor het onderzoek werden twee groepen mannen onderzocht: een groep mannen die anabolen gebruiken of recent hadden gebruikt en een groep die altijd ‘clean’ had getraind. Opvallend genoeg hadden de mannen in de eerste groep naast een hoger BMI en een lager vetpercentage, ook een hogere bloeddruk en was hun LDL-cholesterol, zeg maar het slechte cholesterol, juist hoger.

Slechter wordende hartfunctie

De constatering van een verhoogde bloeddruk en de aanwezigheid van meer LDL-cholesterol, was niet het enige opvallende resultaat. Veel schokkender was de ontdekking dat binnen de groep van gebruikers en ex-gebruikers, de pompkracht van hun linker hartkamer beduidend lager lag. Dat is een serieus probleem omdat de pompkracht juist van belang voor de zuurstofvoorziening van het lichaam. Een ander bijkomend probleem is aderverkalking. Het gebruik van anabolen speelt hier ook een rol in en mag niet onderbelicht blijven. Bij aderverkalking is namelijk sprake van een verhoogd risico op hart- en vaatziektes.

Sport verantwoord

Alhoewel er geen exacte cijfers bekend zijn over het aantal actieve en voormalige gebruikers van anabolen, is deze nieuwe ontdekking wel reden tot zorg. De bijwerkingen van anabolen mogen dus niet onderschat worden. Ga je sporten, doe het dan in ieder geval verstandig en verantwoord.