Health

Dit kun je doen als je partner snurkt

Snurken

Het is wellicht iets wat je wel herkent: een snurkende partner. Maar wat kun je ertegen doen? We geven je een aantal tips om jouw nachtrust weer te optimaliseren.

Dit kun je doen als je partner snurkt

Snurken wordt dus veroorzaakt door een vernauwing van je luchtweg, in combinatie met het ontspannen van je spieren. Snurken is het geluid van een vernauwde keelholte. Snurken wordt dus veroorzaakt door een vernauwing van je luchtweg, in combinatie met het ontspannen van je spieren.

De Engelsen hebben er een term voor bedacht: ‘sleep divorce’ of slaapscheiding, zegt Inge Declercq tegenover De Telegraaf, neuroloog en slaapspecialist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). “Maar die term vind ik veel te negatief, alsof apart slapen een relatiekiller zou zijn: het is niet omdat je als koppel apart slaapt, dat je daarom een slechte relatie hebt. Slecht slapen en elkaar wakker maken kan wel voor de nodige frictie en irritaties zorgen. Maar dat wil daarom nog niet zeggen dat je meteen apart moet gaan slapen. Er zijn nog tal van tussenstappen”, zo zegt de arts.

Praten, zonder verwijten

Het probleem aankaarten en bespreekbaar maken, zonder elkaar wat dan ook te verwijten, is alvast een goed begin, zegt de slaapspecialiste: “Dat je snurkt, is misschien niet je fout, maar je kunt wel proberen om er iets aan te doen, zodat je bedpartner er geen of minder last van heeft. En met wat geluk jijzelf ook.”

Het is belangrijk om dat gesprek op een moment te voeren dat beide partners ontspannen zijn. En dus vooral niet midden in de nacht, als je gefrustreerd wakker bent geworden van het gesnurk.

Specifieke oplossingen

Zo snel gaat het vaak gelukkig niet. Maar wat zijn dan specifieke oplossingen? Bij snurken denk je wellicht gelijk aan oordopjes, bij voorkeur op maat gemaakt, want die sluiten de storende geluiden het beste buiten – hoewel dat slapen oordoppen wel gewenning vereist.

Maar er zijn ook hulpmiddelen die beloven snurken te verminderen. Denk hierbij aan een heuse anti-snurk keelspray en anti-snurk neusspray of zelfs een snurkbeugel. Ook is het aan te raden een goed hoofdkussen te gebruiken. Wat rigoureuzere tips zijn om een tennisbal in je partners pyjama te naaien om te voorkomen dat ze of hij op de rug gaat liggen, de houding waarin snurken ontstaat.