Sports

Dit bedrag ontvangt de winnaar van de Super Bowl

Super Bowl

Dit jaar overwon, voor de tweede keer in vijf jaar tijd, de Kansas City Chiefs van de San Francisco 49ers. Er keken afgelopen weekend wereldwijd miljoenen mensen naar, maar hoeveel geld wordt er met de Super Bowl nou eigenlijk verdiend?

Wat is de Super Bowl?

De Super Bowl is de finale van het NFL-seizoen (American football). In Amerika is dit evenement vergelijkbaar met hoeveel voor ons de Champions League finale betekent.

Naast het intense sportieve gevecht kunnen fans jaarlijks genieten van een indrukwekkende halftime show, dit keer verzorgd door niemand minder dan Usher. Hij stond klaar om het publiek wereldwijd te vermaken terwijl beide teams – de Kansas City Chiefs en de San Francisco 49ers – zich klaarmaakten voor het vervolg van de zenuwslopende wedstrijd. In eerste instantie zou ook de Nederlandse dj Tiësto een optreden verzorgen, maar hij zegde op het laatste moment af door een sterfgeval binnen zijn familie.

Flink spaarvarken

Dit jaar ontvangt elke speler van het winnende team een aanzienlijk bedrag van $ 171.000. Elk verliezend finalist neemt $ 89.000 mee naar huis. Het team zelf dat zegeviert in de Super Bowl ontvangt een totaalbedrag van maar liefst $ 9.063 miljoen. Dat is in dit geval de Kansas City Chiefs.

View post on Twitter

Ondanks deze enorme bedragen lijken ze slechts absolute ‘peanuts’ te zijn vergeleken wat een NFL-speler elk jaar op zijn bankrekening ziet verschijnen. Een rookie (Een American Football-speler in zijn eerste jaar) krijgt al minimaal $ 750.000 binnen. De best verdienende American football-speler, Lamar Jackson, ontvangt elk jaar een astronomisch hoge $ 52 miljoen!

Behoorlijk dokken voor stoeltjes

Maar het miljoenenbal beperkt zich niet tot de spelers alleen. Om het evenement bijvoorbeeld live in het stadion bij te wonen betaal je minimaal $ 6.900. De gemiddelde prijs voor een Super Bowl-ticket ligt rond de $ 9.000 Degenen die echt flink willen uitpakken nemen een luxepakket met premium stoeltjes en moeten hiervoor bereid zijn om meer dan $ 75.000 (!) per persoon neer te leggen.

De schatting is ook dat er dit jaar welgeteld een recordbedrag van $ 17,3 miljard wordt uitgegeven door fans aan dingen zoals eten en merchandise. Ook zullen er naar verwachting meer dan 50 miljoen glazen pils verkocht worden in het stadion. Er gaat dus behoorlijk wat geld in omloop bij dit spektakel en met de alsmaar toenemende populariteit van de NFL belooft er nog veel meer geld binnen te stromen.