Ooit heette het uisge beatha, kortweg fuisce, oftewel “levenswater”. Whisky dus, zoals we de drank tegenwoordig kennen. Terwijl het in vroeger tijden de drank was voor de ruige Schotten, daar is het tegenwoordig de geliefde drank voor de echte gentleman. Nu is het misschien niet de favoriete drank van iedereen, maar het kan zeker geen kwaad op het uit te proberen. Uiteraard doe je dat niet met een willekeurige whisky, maar met de juiste fles voor de beginnende levensgenieter. Wij hebben vijf ideale soorten voor de beginnende whiskydrinker voor je op een rijtje gezet.

Akashi White Oak Blended – € 29,99

Een goed begin is het halve werk en dat is zeker van toepassing op deze subtiele whisky. Het is de perfecte whisky om de kennismaking met de godendrank goed te laten verlopen. Deze Japanner heeft een zachte, milde smaak waarin je met wat oefenen tonen van vanille, honing, kruidig eikenhout en citrus kunt ontdekken. Bij Gall en Gall kun je hem gaan ontdekken.

whisky

 

The Glenlivet Founders Reserve – € 39,99

Whiskykenners zullen er wellicht hun neus voor ophalen omdat de Glenlivet toch wel een beetje te standaard is. Laat dat nou net hetgeen zijn wat je zoekt als je whisky wilt ontdekken. Doen dus. The Glenlivet is heerlijk subtiel van karakter, geen rokerige smaak en toch smaakvol met diverse tonen van vers fruit. De combinatie van een evenwichtige smaak en fruitige accenten maakt hem een van de populairste whisky’s ter wereld. Bestellen kan hier.

whisky

Bulleit – € 31,49

Whisky wordt niet alleen in Schotland gemaakt, ook de Amerikanen weten hoe ze je moeten verwennen. Bulleit weet dat als geen ander en produceert een van de populairste bourbons van het land. Mocht de fles niet direct herkenbaar zijn, de whisky is dat wel dankzij het subtiel zoete karakter. Denk aan smaken als vanille, chocolade en honing. Ben je wat achterdochtig als het gaat om de soms wat stevig smakende Schotse whisky’s, probeer dan eerst deze Amerikaan. Hier koop je hem.

whisky

Tullamore Dew – € 25,99

Whisky komt uit Schotland en whiskey uit Ierland. Verschil moet er dus wezen en dat heeft niet alleen betrekking op de schrijfwijze, maar ook op de manier waarop het wordt geproduceerd. De whisky is drievoudig gedistilleerd wat je duidelijk proeft in de zachte, bijna zuivere smaak. Een blokje ijs mag, maar hoeft niet. Je kunt hem onder andere hier bestellen.

whisky

Highland Park 12 years Viking Honour – € 39,99

Highland Park is een van de betere malt whisky’s van Schotland en heeft een naam hoog te houden. Net als die andere grote malt whisky, Dalwhinnie, is dit een uitstekende whisky voor de beginnende liefhebber. Het goede nieuws: de Highland Park is een stuk goedkoper. Bijt even door de rokerige smaak heen en je geniet van het volledige palet aan smaken. Je bestelt hem gemakkelijk hier.

whisky