Over smaak kun je lang twisten want laten we eerlijk zijn, niet iedereen houdt van dezelfde stijl. Als het om de vormgeving van auto’s gaat, is dat hetzelfde verhaal. Toch presteert BMW het om een bijzonder vreemd uitziende wagen te presenteren: de BMW M340i. In de volksmond is het al de wagen die er van binnen een stuk spannender uitziet dan van buiten.

BMW M340i met weinig inspirerende kleur

In elke discussie over de favoriete auto, komt het weer naar voren: de kleur. Niet zo heel vreemd, de kleur van een wagen is in veel gevallen bepalend voor de indruk. In veel gevallen komt men niet verder dan het standaard ‘een leuk kleurtje’. Pas bij het navragen komt dan de favoriete kleur tevoorschijn. Opvallend genoeg heeft BMW lak aan de hele discussie over kleur en presenteert het merk een wagen met een weinig opvallende matte tint.

Matte lak

Bekijk je de nieuwe BMW M340i voor het eerst, dan ben je geneigd te denken dat de wagen nog niet helemaal af is. Het woord ‘lelijk’ in de mond nemen is net een stap te ver, maar met de term ‘grondverf’ kom je al aardig in de buurt. Het oogt fantasieloos en doet je afvragen of een beetje meer hoogglans geen leuk effect zou hebben gegeven. Nu zegt een kleur natuurlijk niet alles, maar het heeft er veel van weg dat BMW wil zeggen: dit is hem, jij bepaalt de kleur, niet wij.

bmw m340i

Bijzondere kleurcombinatie

Met die laatste gedachtegang zitten we niet zo heel ver van de waarheid af. De wagen staat namelijk mooi te pronken bij de dealer. In dit geval Abu Dhabi Motors. Dat is niet de minste en het doet vermoeden dat de bijzondere presentatie eerder is ingegeven door marketingtechnische redenen. Zo kunnen klanten van de dealer zelf de kleurcombinatie bedenken en de wagen een persoonlijk tintje geven. Lijkt ons geen verkeerde insteek.

De nu gepresenteerde BMW is een model uit de 3 serie van de G20 generatie. De BMW M340i First Edition is dus een speciale uitvoering waarbij BMW zelf al de basiskleur heeft bedacht, aan jou om de wagen verder te verfraaien. Dat heeft overigens geen betrekking op het interieur. Alles wat je daaraan zou willen veranderen, is gewoonweg zonde. Niet doen dus want de wagen ziet er van binnen bijzonder aangenaam uit.

Spannend interieur

In tegenstelling tot het exterieur zijn de jongens van de design afdeling van BMW volledig los gegaan op het interieur. Mooie, strakke blauwe tinten met scherpe contrasterende elementen geven de wagen een bijzonder aangename look. Opvallende genoeg zijn bepaalde delen van het interieur uitgevoerd in ivoorwit wat BMW voor de gelegenheid heeft omgedoopt in Silver Stone. Het maakt deze nieuwe BMW alles behalve saai.

bmw-m340i-first-edition-abu-dhabi-motors-2020-012-916x612 bmw-m340i-first-edition-abu-dhabi-motors-2020-015 bmw-m340i-first-edition-abu-dhabi-motors-2020-008-919x612

Ook leverbaar in Nederland

De M340i First Edition is dus op zijn minst apart te noemen. Het Merino-leder zwarte dashboard zorgt voor de nodige visuele rust en de Kyalami-oranje stiksels maken de wagen af. De kans is overigens aanwezig dat je de wagen ook op de Nederlandse wegen zult tegen komen. Dan moet je overigens wel een beetje mazzel hebben. Nederland krijgt namelijk tien sedans en tien Tourings toegewezen.

bmw m340i