Tequila-shotjes: het slechtste beste idee wat er maar bestaat. Het van oorsprong Mexicaanse drankje wordt in Nederland voornamelijk gedronken op tijdstippen dat we al in ons nest hadden moeten liggen en op momenten waar ruggengraten spontaan spoorloos verdwenen zijn. Je mening over tequila heb je dan ook vast en zeker al wel klaar, maar deze feitjes over dit gevaarlijke drankje kende je nog niet.

Tequila

Si! Esta bien! lijken de stemmen in je hoofd te roepen wanneer je ’s nachts een shotje tequila aangereikt krijgt. Dat je vrijwel meteen spijt gaat krijgen is een feit, maar voor je het weet sta je met een verfrommeld gezicht op je citroentje te sabbelen, om de smaak van het shotje te doen wegebben. Ook al ervaar je het misschien niet zo, tequila kan wel degelijk goed voor je zijn. Wat weet je nog meer over dit drankje behalve dat het woord ‘nee’ niet lijkt te bestaan? Voor de volgende keer dat je in een tequila-situatie komt heb je na het lezen van deze weetjes in ieder geval wat interessante info toe te voegen.

Plantaardig drankje

Tequila wordt gemaakt van een plant: de blauwe agave. Dit gaat niet over één nacht ijs. De plant groeit acht jaar voor het hart ervan kan worden gebruikt om het drankje te destilleren. Wil je weten wat de kwaliteit is van de fles in je drankkast, kijk dan naar de hoeveelheid agave. Een goede tequila bestaat voor minstens 50% uit agave.

tequila

Shotje als medicijn

In 1918 kreeg de populariteit van het Mexicaanse drankje een enorme boost. De reden hiervoor? Dokters begonnen met het voorschrijven van tequila als hét medicijn voor een Mexicaans virus. Of het daadwerkelijk ook geholpen heeft is nog maar de vraag, maar de consumptie steeg in ieder geval heel snel.

Calorieën op z’n Spaans

Één shotje tequila bevat ongeveer 70 calorieën. Even ter vergelijking: Een shotje whisky bevat 85 kcal voor dezelfde hoeveelheid en wodka komt neer op zo’n 80 kcal. Helemaal geen slechte keuze dus, een tequilaatje.

Kleurverschillen

Verschillende soorten tequila hebben elk een andere kleur. De één wat lichter, de ander wat donkerder. De verklaring voor deze verschillen zit hem in de rijping. Hoe donkerder de kleur, des te langer heeft de tequila gerijpt voor hij gebotteld is. Soms zijn goedkope tequila’s donker van kleur zonder een lange rijping, dit komt door het toevoegen van karamelextract om de kleur donkerder ta maken. Sneaky, maar het gebeurt wel.

tequila

Het mag wat kosten

De duurste fles tequila ooit ging over de toonbank voor maar liefst 225.000 dollar. Of je dat geld liever uitgeeft aan een koophuis of aan één fles drank mag je zelf bepalen.

Tequila is a girls best friend

Wacht, wat? Dat zijn toch diamanten? Klopt, maar onderzoekers aan de Universiteit van Mexico hebben een manier gevonden om diamanten te maken van tequila. Voor sieraden zijn ze helaas te klein. Wel kunnen ze prima worden gebruikt in elektronica.