Het verkeer. De één neemt er deel aan om van A naar B te komen, de ander (deels) als hobby in een mooie wagen of op een vette motor. Wat de reden ook is dat je je tussen de witte lijnen begeeft, je bent je er altijd van bewust dat ongelukken in een klein hoekje zitten. Een Brits onderzoek bracht in kaart voor welke weggebruikers we nou écht op onze hoede moeten zijn.

Meer dan alleen een irritatie

Iedereen ergert zich aan mensen die te langzaam rijden. Heb jij daar nooit last van, dan ben jij zelf waarschijnlijk diegene. Uit Brits onderzoek van het ministerie van Transport blijkt nu dat het verder gaat dan alleen een irritatie: langzame rijders zijn ook nog eens verantwoordelijk voor heel veel (dodelijke) ongelukken.

Wanneer iemand langzaam rijdt, en dan bedoelen we dik onder de toegestane snelheid, leidt dit tot grote ergernis bij andere weggebruikers. Wat doet ergernis met mensen? Juist, ze gaan meer opgefokt rijden. Los van de opstoppingen die er ontstaan door het trage rijden gaat men bumperkleven, gevaarlijk inhalen en andere capriolen bedenken om van de slak voor hen af te komen.

Onderzoek liegt er niet om

In de UK deed men onderzoek naar het aantal doden en gewonden als gevolg van mensen die te langzaam rijden. De resultaten liegen er niet om. Zo is het aantal slachtoffers door te langzaam rijgedrag in de afgelopen 5 jaar met 75% gestegen. In één jaar tijd waren er 160 slachtoffers, waarvan 26 zeer ernstig en er 2 doden zijn gevallen. In de UK gaat het hier om 3 ongelukken per week, veroorzaakt door de langzame rijders.

Ongelukken zitten in een ánder hoekje

Wanneer we ‘onverantwoord rijgedrag’ opperen denkt men al snel aan de buurjongen die met 170 km/u over de ringweg knalt. We denken niet snel aan de mensen die met 60 invoegen waar je 100 mag. Toch is zo voorzichtig en langzaam rijden dus ook onwijs gevaarlijk. We hebben wel maximumsnelheden, en worden massaal op de bon geslingerd als we het pedaal hier iets te ver intrappen, maar bij te langzame rijders wordt nauwelijks opgetreden.

Natuurlijk is dit onderzoek in Engeland gedaan en niet in Nederland, maar het is redelijk generaliseerbaar. Langzaam rijden is een stuk gevaarlijker dan we met zijn allen dachten. Dat doet niets af aan het gevaar van roekeloos hard rijden, maar is wel iets om over na te denken wanneer je jezelf herkent als ‘ietwat trage weggebruiker’.

Extreem langzaam rijden kan wel worden gestraft, maar dat gebeurt weinig in de praktijk. Is het strenger hanteren van een minimumsnelheid de oplossing?