Je hebt altijd van die gekken in je vriendengroep die als een idioot van de duikplank af springen. Een minuut en een vuurrode rug later hebben ze daar alweer spijt van. In Noorwegen maken ze er een sport van om zo gek mogelijk van de duikplank af te springen. ‘Death Diving’ ziet er heel bijzonder, maar pijnlijk uit.

‘Death Diving’ is alleen voor de gekste mensen op deze planeet

Je kent vast wel de sport ‘schoonspringen’. Daarbij springen deelnemers op een vloeiende manier van de duikplank om zo weinig mogelijk impact op het water te krijgen. ‘Death Diving’ is eigenlijk precies het tegenovergestelde van dat. Bij deze Noorse sport nemen de deelnemers een grappige pose aan tijdens het springen. Vervolgens komen ze vaak met de buik plat op het water terecht. Leuk om naar te kijken, maar pijnlijk voor de deelnemer.

Op de meest bizarre manieren van een duikplank afspringen

‘Dødsing’, zoals je het in Noorwegen noemt, is enorm populair in het land. In Oslo worden er zelfs jaarlijks wereldkampioenschappen gehouden. Hierbij duiken de deelnemers van een 10-meter hoge duikplank en doen vervolgens de meest bizarre kunstjes in de lucht. De video’s van deze kampioenschappen gaan tegenwoordig er snel viraal. Zelfs de commentators leven mee met degenen die op een pijnlijke manier terecht komen op het water.

De geschiedenis van ‘Dødsing’

Volgens Visit Norway werd voor het eerst gepionierd met ‘Death Diving’ in het openbare zwembad van Frognerbadet, Oslo. Hier staat een 10 meter hoge duikplank die dateert uit de jaren vijftig. De sport begon blijkbaar dertig jaar later van de grond te komen voordat de populariteit van de sport wegebde, om zijn populariteit in de 21e eeuw te herleven. De sport is tegenwoordig populairder dan ooit. Ach ja, ieder land zijn ding toch?