Food & Drinks

De 7 soorten whiskyglazen en hoe je ze gebruikt

whiskyglazen

Het is heerlijk om op z’n tijd te genieten van een goed glas whisky. Of je voorkeur nu uitgaat  naar een goede malt whisky, een blended of een single grain whisky, het gaat erom dat je ervan kunt genieten. Dat doe je bij voorkeur door de whisky te drinken uit een echt whiskyglas. Je drinkt wijn immers ook niet uit een longdrinkglas, dus waarom zou je dat met whisky wel doen?

Zeven verschillende whiskyglazen

Om optimaal te kunnen genieten van je whisky is de keuze van het juiste whiskyglas minstens zo belangrijk als de whisky zelf. Het zorgt ervoor dat de aroma’s vrij komen en je daardoor de whisky op waarde weet te schatten. Bovendien staat het een stuk beter en laat je zien dat je een echte liefhebber bent. Met onderstaande zeven whiskyglazen laat je in ieder geval zien dat je weet hoe het moet.

Tumbler whiskyglas

Natuurlijk kun je jouw whisky ‘straight’ drinken, maar er is niks op tegen om er wat ijs aan toe te voegen of om whisky te gebruiken als basis voor een geweldige cocktail. In dat laatste geval hoef je zeker geen cocktailglas te gebruiken. Het tumbler glas is dankzij de breedte bijzonder geschikt hiervoor. De dikke bodem zorgt ervoor dat het glas tegen stootje kan en je er dus rustig op los kan stampen. De volgende keer dat je een whisky sour wilt drinken, gebruik je dus een tumbler .

Het snifter glas

De smalle bovenkant van het snifter glas houdt de aroma’s vast waardoor je pas echt kunt genieten van je whisky. Deze unieke vorm maakt het glas dan ook niet geschikt voor een whisky ‘on the rocks’. Je kunt de whisky mooi rond laten draaien in het glas zonder dat het ten koste gaat van de smaaksensatie. Dit soort whiskyglazen gebruik je ook als je een whiskyproeverij organiseert.

Highball whiskyglas

Het highball glas is het longdrinkglas voor whiskycocktails. De dikke bodem geeft het glas extra stevigheid waardoor het ook geschikt is voor andere locatie dan alleen thuis. De kroeg bijvoorbeeld. Ga je aan de slag met het maken van cocktails waarbij de niet-alcoholische dranken de overhand hebben, dan is dit net als de tumbler een goede keuze. Een set van 12 heb je al voor 28 euro in huis. 

Copita

Ben je een serieuze whiskydrinker dan is er eigenlijk maar een glas wat je moet gebruiken: het copita glas. Mocht je denken dat het wel verdacht veel lijkt op het glas wat gebruikt wordt om sherry te proeven, dan heb je helemaal gelijk. De lange stam zorgt ervoor dat je het glas niet met je handen hoeft aan te raken en je whisky dus niet wordt beïnvloed door andere geuren.

Glencairn whiskyglas

Het Glencairn glas is het eerste whiskyglas wat speciaal is ontwikkeld voor het drinken van whisky. Het wordt dan ook aangeraden door de Scotch Whisky Association. Dit glas is pas sinds 2001 te koop op de particuliere markt en is in samenwerking met vooraanstaande whisky stokers ontwikkeld. De stevige bodem geeft het glas een goede, aangename grip waardoor je handen het glas lichtjes verwarmen. Een set van 6 koop je al voor 25,95. 

Cordial

Dit ‘shotglas’ is perfect voor de liefhebber van een glas whisky zonder ijs. Ideaal om je whisky langzaam nippend naar binnen te werken. De vorm van het glas en dan met name de bodem geven het glas een goede stevigheid zodat je het glas automatisch daar vastpakt. Kortom, een ideaal glas om na de maaltijd van je whisky te genieten.

Het NEAT glas

Het NEAT glas is een bijzonder whiskyglas. Alhoewel de naam iets heel anders doet vermoeden, NEAT staat voor Naturally Engineered Aroma Technology, is het eigenlijk per toeval ontstaan. Het glas is namelijk ontstaan door een productiefout, maar blijk later tijdens het testen ideaal te zijn om de aroma’s van de whisky nog beter tot hun recht te laten komen. Door de vorm van het glas worden de lichte ethanol moleculen afgedreven waardoor de zwaardere aroma’s in het glas achterblijven. Zo geniet je dus optimaal van de godendrank.