Er is genoeg spannends te vinden op Netflix. Zo staan er onder andere veel true crime documentaires online. Filthy Rich, over de duistere kant van miljardair Jeffrey Epstein is hier een voorbeeld van. Ook How To Fix a Drugscandal neemt ons mee naar omstreden misdaad. Met De Twaalf zoeken we het iets dichter bij huis. De serie is afkomstig uit België. De rechtszaak die centraal staat in de serie doet niet onder voor de true crime docu’s op Netflix. Sterker nog: De Twaalf is misschien wel één van de rechtbankseries op Netflix met de meeste plotwendingen en intrige.

De Twaalf is Vlaamse spannende rechtbankserie

In De Twaalf volgen we de rechtszaak die is aangespannen tegen Frie Palmers. Op het eerste ogenblik is Frie een doorsnee vrouw. Ze wordt echter aangeklaagd door haar ex-man. Hij beschuldigt Frie van de moord op 2-jarige dochtertje. Alsof dat nog niet erg genoeg is, wordt ze aangeklaagd voor nog een moord. Achttien jaar geleden werd Frie’s beste vriendin namelijk vermoord: een dood die nooit is opgelost. Is Frie schuldig aan de twee moorden, of probeert iemand haar er flink in te luizen? Het is een vraag voor de burgerjury die voor het proces is geselecteerd.

De Twaalf

Jury staat voor een lastige taak

De jury die over Frie’s schuld of onschuld moet beslissen, is willekeurig geselecteerd. Het zijn in De Twaalf normale burgers. Iedereen heeft zijn of haar eigen geheimen of worstelingen. Zo krijgt één vrouw te maken met huiselijk geweld, heeft iemand anders moeite om de dood van zijn vrouw te verwerken en probeert een derde persoon zelf weg te komen met een misdaad. Bovendien is één van de juryleden niet oprecht: hij speelt vertrouwelijke informatie door naar de pers. Terwijl de onderlinge frustraties en relaties van de juryleden steeds meer met elkaar verwikkeld raken, blijft er één hamvraag over. Wat is er gebeurd met Frie’s vriendin en dochter? En wat was haar rol hierin? De Twaalf is nu te zien op Netflix. Het is overigens niet de enige Belgische serie die het goed doet op Netflix. Ook Into The Night is sinds kort te zien.