De e-bike is niet meer weg te denken. Nagenoeg elke maand komt er wel een nieuw model op de markt, de één nog beter, mooier en vooral duurder dan de ander. Op zich niks mis mee, maar het zorgt er wel voor dat het lastig wordt om de juiste elektrische fiets te kiezen die ook nog eens betaalbaar is. De ANWB schept helderheid in de duisternis door uit te zoeken wat de tien beste e-bikes zijn die je momenteel kunt kopen.

De beste elektrische fiets van 2019

De jaarlijkse ANWB test ging niet over één nacht ijs. De beschikbare fietsen werden aan talloze strenge testen onderworpen om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden en onmogelijkheden. Zo was er ruim aandacht voor de actieradius van de verschillende modellen. Dat is zeker geen overbodige luxe. Als je kijkt naar de adviesverkoopprijs, dan mag je wel verwachten dat je een redelijke afstand kunt overbruggen. Opvallend genoeg presteerden de e-bikes van vooraanstaande merken ondermaats. Zo hielden de Batavus Wayz E-Go Deluxe, Flyer T5.1 en Pegasus Premio E10 Sport er na 50 kilometer al mee op. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de fietsen op vol vermogen werden getest. Dat werd vooral gedaan om de meeste zware omstandigheden na te bootsen.

elektrische fiets

ANWB test 20 e-bikes

De test werd uitgevoerd door een groot team van in totaal 135 testrijders. In totaal werden er twintig e-bikes getest in Amersfoort tijdens een driedaags testevenement. Tijdens een gevarieerd parcours van zo’n drie kilometer werd elke fiets uitgebreid aan de tand gevoeld. In totaal legden de vrijwilligers een afstand af van 3.881 kilometer. Op die manier werd elke elektrische fiets door minimaal 50 personen uitvoerig getest.

Behalve de actieradius, was er ook aandacht voor andere belangrijke punten. Denk bijvoorbeeld aan de remkracht en de stabiliteit tijdens het remmen. Je vindt het namelijk niet prettig als je tijdens het afremmen merkt dat je stuur er flink op los trilt. Ook de prijs van de accu werd meegenomen in de test en zo kwam de ANWB uit op de volgende resultaten.

De top tien

10. Merida E-Spresso City 600 – Eindcijfer 7,6 – 3099 euro

9. Trek TM2+ – Eindcijfer 7,7 – 2699 euro

8. Pegasus Premio E10 Sport – Eindcijfer 7,8 – 2999 euro

7. Kalkhoff Image 5.B Move BLX – Eindcijfer 7,9 – 2999 euro

6. Kettler Traveller E-Comfort Pro – Eindcijfer 8 – 2799 euro

5. E-bike Das Original C009 Dutch – Eindcijfer 8,1 – 2699 euro

4. Cube Touring Hybrid Pro 500 – Eindcijfer 8,2 – 2499 euro

3. Sparta M8b – Eindcijfer 8,3 – 2749 euro

2. Koga E-Nova – Eindcijfer 8,3 – 3199 euro

1. Gazelle Grenoble C7+ HMB – Eindcijfer 8,4 – (winnaar) 3049 euro

Mocht je dus nog op zoek zijn naar een (nieuwe) elektrische fiets dan weet je nu precies welke je het hoogste op je kerstlijstje moet zetten.

Bron: ANWB