Other

De perfecte barbecue: zo word je een echte grill-specialist

BBQ specialist

Voor de echte liefhebber van het buitenleven is de barbecue onmisbaar. Het het ultieme gevoel van vrijheid om na een enerverende dag met vrienden of familie te genieten van een perfect gegaard stukje vlees. Mocht je echter denken dat het een kwestie is van een vuurtje stoken en een lap vlees op de grill leggen, dan hebben we een verrassing voor je. Een goede barbecue is namelijk een combinatie van een heel scala aan eigenschappen. Gelukkig kennen we alle geheimen voor een perfecte barbecue en we delen onze kennis graag. Aan de hand van enkele praktische tips word je in een mum van tijd een echte grill-specialist.

“Barbecue” is geen tijdverdrijf, maar een ware kunst

Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker voor de barbecue. Geef jezelf dus de tijd om de barbecue goed voor te bereiden en laat niets aan het toeval over. Wees niet bang om voor uitslover te worden uitgemaakt, uiteindelijk telt namelijk maar een ding: het eindresultaat.

De ideale temperatuur

Als er iets het verschil maakt tussen gewoon grillen en barbecueën is het wel de temperatuur. Te heet is niet goed en te koud is ook niet goed. De ervaren barbecue-held weet exact wat de juiste temperatuur is om het stukje vlees perfect te grillen op de barbecue. De juiste temperatuur ligt tussen 110 en 140 graden. Is het te warm, dan schroeit je vlees te snel dicht en zul je het moeten doen met een zwart object wat ooit vlees was. Niet verstandig dus. Een te lage temperatuur zorgt ervoor dat je geduld extreem op de proef wordt gesteld en je gasten wellicht uit verveling weglopen. Een goede thermometer is dus geen overdreven luxe.

De pro en cons van briketten versus klont houtskool

De echte barbecue-held gebruikt alleen echt houtskool. Briketten zijn uit den boze, althans, als je het barbecueën serieus neemt. Het voordeel van briketten is dan wel dat het lekker goedkoop is en zorgt voor een gelijkmatig vuur, het kent echter ook genoeg nadelen. Zo zullen briketten zorgen voor redelijk wat rook en asvorming. De echte purist haalt zijn neus hiervoor op en gaat voor het echte werk: houtskool. Het geeft een authentieke smaak aan het vlees, zorgt voor minder asvorming en maakt van het grillen in de buitenlucht een echt avontuur. Dar houtskool ook heter wordt is eigen nog beter voor het vlees.

Het vuur aansteken

Alleen als je de wens hebt om je barbecue in een keer goed te verpesten gebruik je een vloeistof om je barbecue te activeren. Het is misschien makkelijk om gelijk te zorgen voor een goed vuur, verstandig is het niet. Om de houtskool of briketten aan te steken gebruik je gewoon aanmaakblokjes, eventueel in combinatie met krantenpapier. Inderdaad, het is kwestie van geduld en liefde, maar als je het goed doet kan je wel lekker lang genieten van je barbecue. Zorg ervoor dat de houtskool gelijkmatig brandt en gebruik desnoods meerdere aanmaakblokjes.

Demonstreer je vakkennis

Kennis is macht. Als je dat weet staat niks je in de weg om een echte BBQ-specialist te worden. Verdiep je in de edele kunst van het grillen in de buitenlucht en verbaas je vrienden met je kennis van het barbecueën. Schaam je dus niet om in poëtische termen te oreren over rookringen (de felroze band net onder de korst van het vlees die ontstaat wanneer houtrook zich vermengt met water in het vlees en salpeterzuur vormt). Kortom, lees je suf en doe je voordeel.

De echte barbecue-held weet alles over het vlees

De echte barbecue-held weet alles over het vlees wat hij (of zij) gebruikt. In tegenstelling tot het traditionele koken op een gasfornuis, gaat het bij de BBQ om het benaderen van de perfectie. Dat geldt dus niet alleen voor het grillen, maar zeker ook voor het vlees wat je gebruikt. Wanneer er dus wordt gesproken over een ‘verbeterde receptuur’ of ‘geïnjecteerd’ dan wet je dat het vlees volgepompt is met water, zout en andere smaakstoffen of kruiderijen.

De regionale specialiteiten

De calvinistische aard van de gemiddelde Nederlander belet ons om uitbundig te genieten van de verschillende variaties als het gaat om de barbecue. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is vaak het devies. In Amerika is het echter precies het tegenovergestelde: het kan niet gek genoeg zijn en inmiddels heeft elke, zichzelf respecterende regio, een geheel eigen barbecue-stijl ontwikkeld. Wat nu exact de verschillen zij, zie je hieronder:

  • Texas: rundvlees, borst, rundvleesribben en meer rundvlees. Wie heeft er saus nodig?
  • Memphis: droge ribben of natte ribben (gegaard met zoete, tomatensaus tijdens het grillen)
  • Oost-Noord-Carolina: hele varkens- en gepeperde azijnsaus
  • West-Noord-Carolina: saus op basis van varkensvlees en ketchup
  • South Carolina: varkensvlees-schouder en op mosterd-gebaseerde sauzen
  • Kansas City: varkensribbetjes en de zanderige, gepeperde saus van Arthur Bryant, of zoete, op ketchup gebaseerde saus in Gates and Sons-stijl

Het grote barbecue geheim

Er is slechts één “geheim” van geweldige barbecue: het vuur. Het gaat namelijk niet om het vlees, de saus of de prijs van je barbecue-uitrusting. Zorg gewoon voor een gelijkmatig brandend vuur met een goede luchtstroom en je hebt de basis voor een perfecte barbecue. Als je dat kan bereiken met echt houtskool, dan heb je al een prestatie van formaat geleverd.