De James Bond-filmreeks is een eeuwig succes. Elke paar jaar komen de Britten weer met een film over agent 007 die het kwaad bestrijdt. Dat gaat gepaard met veel actie en epische scenes, waarvan veel tot in de tientallen jaren bekeken blijven. James Bond heeft al op aardig wat voertuigen zijn missies uitgevoerd, waarbij af en toe ook een paar mooie motoren voorbijkomen. We kijken even naar de motoren waar James Bond op heeft gereden.

De motoren van James Bond

Er zijn motoren die we in de films van James Bond kunnen zien, maar waar de geheim agent zelf nog nooit op gereden heeft. Zo komt er een Harley-Davidson SS350 voorbij in Live And Let Die. Die houden we in dit lijstje buiten beschouwing, we kijken alleen naar de motoren waar de beste man op heeft mogen rondrijden. Er zijn 6 films waarin agent 007 motor heeft gereden, en we gaan ze in chronologische volgorde na.

Honda ATC90: Diamonds Are Forever

In deze James Bond-film uit 1971 is Sean Connery de man die in de huis van Bond mag kruipen. Deze Honda ATC90 is niet zoals andere motoren. Het is namelijk meer een buggy met drie wielen, waarop het rijden er een beetje knullig uitziet. Desondanks is het een klassieker waar vele motorliefhebbers maar al te graag een ritje op zouden willen maken.

Yamaha XJ650 Turbo – Never Say Never Again

In de Bond-film Never Say Never Again uit 1983 zien we wederom Sean Connery. Hij rijdt met een wheelie weg uit de garage op zijn Yamaha XJ 650 Turbo. In deze spectaculaire achtervolging worden onmogelijke stunts uitgevoerd en heeft de motor valse uitlaten. Gelukkig draagt hij wel een helm. Of die helm voorzien is van een goed communicatiesysteem is maar de vraag.

Cagiva W16 600 – GoldenEye

In de film GoldenEye uit 1995 is James Bond niet erg zuinig op zijn motoren. Om een vliegtuig over te nemen rent Pierce Brosnan naar het vliegtuig toe en probeert hij het te kapen. Dat lukt niet helemaal en hij moet er per motor achteraan rijden. Hij springt ermee van de klif waar het vliegtuig af rijdt en klimt in de vrije val in het vliegtuig. Van de motor blijft waarschijnlijk niet zoveel over. Het gerucht gaat dat er nog onderdelen onderaan de klif liggen.

BMW R1200 C – Tomorrow Never Dies

In Tomorrow Never Dies pakken de makers van deze film echt uit met de motoren. Deze lange scène gaat over hem en de Bond-girl Michelle Yeoh, die met handboeien aan elkaar zijn vastgebonden. Daarom moeten ze samen op deze motor ontsnappen aan de achtervolgers. James Bond, nog steeds gespeeld door Pierce Brosnan, deed het gas en Yeoh deed de rem. Dat kan niet goed gaan…

Montesa Cota 4RT – Quantum of Solace

In de tweede film waarin Daniel Craig in de huid van James Bond mag kruipen heeft hij zijn eerste scène met motoren. De eigenaar van de motor in de film heeft waarschijnlijk niet goed gekeken naar hoe je voorkomt dat je motor gestolen wordt. Ondanks dat deze eigenaar erop zat in plaats van op slot had gezet, was het voor Bond geen moeite om hem te stelen. Het is een kort stukje waarin deze Montesa Cota 4RT te zien is, maar elk moment is er één.

Honda CRF 250R – Skyfall

Dit is waarschijnlijk één van de meest bekende scènes waarin James Bond zijn kunsten met motoren te zien zijn. Het is de openingsscène, waarin 007 over de daken rijdt in de straten van Istanbul. Op deze grote markt lijkt Sinterklaas met zijn paard over de daken er niks bij.