Other

Zo groot is de kans dat je de Staatsloterij wint

geld sparen effectief

Veel Nederlanders kopen een lot voor de loterij of voor de welbekende Oudejaarstrekking van de Staatsloterij. Allemaal hopen we het enorme bedrag van 30 miljoen euro te winnen. Maar hoe groot is eigenlijk de kans dat je de loterij wint? Dat lees je hier. We kunnen je alvast vertellen, de kans is klein, héél klein.

De trekking op oudjaarsdag

Het is als een traditie, vuurwerk afsteken en een oudejaarslot kopen en even fantaseren (en stiekem overtuigd zijn dat de kans best bestaat) dat je over een paar dagen rijker dan ooit bent. Nu dit jaar één van die twee tradities wegvalt, wordt alle hoop gevestigd op het Staatslot. We weten allemaal dat de kans nihil is dat we ‘m winnen, maar toch gokken we het er ieder jaar weer op. Op basis van de cijfers van de Oudejaarstrekking van 2019 kunnen we een beetje inschatten hoe groot de kans is dat jij de loterij wint vanavond.

Hoe groot is de kans dat je de loterij wint?

In 2019 werden er zo’n 6,3 miljoen verkocht. Dat maakte de kans op winnen van de loterij 1 op 6,3 miljoen ook wel 0,00000016. Ter vergelijking: de kans at je wordt getroffen door de bliksem in Nederland is zo’n 3 keer groter en de kans dat je de pincode raadt van een gevonden pinpas is dik 2000 keer groter. De kans dat je de loterij wint, is dus ongekend klein, maar toch worden we ieder jaar weer verleid tot het kopen van een lot.

‘Waarom niet 30 prijzen van 1 miljoen?’

Je zou denken dat het toch veel beter zou zijn als de loterij in plaats van een grote jackpot van 30 miljoen, 30 prijzen van 1 miljoen euro uitkeert. Dan is de kans dat je de loterij wint een stuk groter. “Dat wordt vaak gezegd”, zegt Hoogleraar financiën aan de VU Martijn Van den Assem. “En het zou ook eerlijker zijn. Maar het blijkt dat als loterijen dat doen, er minder loten verkocht worden. Het is voor deelnemers blijkbaar verleidelijker om mee te doen als de hoofdprijs enorm is. Ook al is de kans dat je dan wint nagenoeg nul.”

Het is niet aantrekkelijk voor de loterij, dus we moeten het maar gokken op die 0,00000016 procent. Wij hopen natuurlijk dat jij de gelukkig bent vanavond, veel geluk!