Cars & Bikes

De Bugatti Chiron rijdt met 490 km/u de snelheidsgrens aan gort

Bugatti Chiron

Vierhonderdnegentig kilometer per uur. Dat is de verbluffende snelheid die Bugatti Chiron deze week aantikte. We horen je denken: kan het echt zo hard? Buggati’s testrijder Andy Wallace bewees het door in de nieuwe Bugatti Chrion de magische snelheidsgrens te doorbreken.

Bugatti Chiron

Voor de rit koos Bugatti voor het testcircuit van Volkswagen in Duitsland. De baan, genaamd Ehra Lessien, staat bekend om de rechte stukken van negen kilometer lengte. Met al menig snelheidsrecords op de naam is dit het ideale terrein voor het zetten van een nieuwe. Aan testrijder Andy Wallace de opdracht om het maximale uit deze Bugatti Chiron te halen. Mission accomplished.

Racebeest

De officiële topsnelheid van de Chiron is elektronisch begrensd en ligt op 420 km/u. De reden hiervoor? Waarschijnlijk omdat Bugatti dit wel snel genoeg vindt. Toch waren ook zij nieuwsgierig naar wat de Chiron nou echt in huis heeft.  De 490 km/u is nog nooit eerder aangetikt en is hiermee een nieuw record. Volgens Andy Wallace ligt de topsnelheid nog een stuk hoger. De baan was volgens hem te kort waardoor hij niet het maximale uit de snelheid kon halen. Bij eenzelfde snelheidspoging in de woestijn van Nevada had hij hem tot minstens 500 km/u kunnen doortrekken, zegt Wallace. Simulaties wijzen uit dat de 515 km/u haalbaar is voor de Bugatti Chiron en lijken Wallace hiermee gelijk te geven.

Snel, sneller, snelst

De Bugatti Chiron die voor deze snelheidspoging is gebruikt is het eerste exemplaar uit een speciale reeks die daadwerkelijk op de prijslijst komt te staan. Over het prijskaartje van deze gruwelijke wagen zullen we maar niet beginnen, dit bedrag zal Bugatti kennende niet laag zijn.

Bugatti heeft geen intenties voor een volgende snelheidspoging, maar wat ons betreft mogen ze Andy vanmiddag nog op het vliegtuig naar Nevada zetten voor het breken van nog een record. Voorlopig zullen we het moeten doen met de beelden en de 490 km/u. En laten we wel wezen, waarschijnlijk moeten we allemaal nog nog even laten inwerken hoe bizar snel dit is.

Watch on YouTube

Bron: TopGear