Wat een heerlijk nieuws presenteert Audi vandaag. De Duitse autofabrikant lijkt beter op de hoogte van verlanglijsten dan de gemiddelde goedheiligman en ook met deze nieuwe showstopper schieten ze weer hartstikke raak. De Audi RS Q8 is de dikste en vooral snelste SUV die we tot nu toe van ze zagen. Geweldig of overdadig, noem het hoe je wil, maar om dit nieuwe model van Audi kunnen we niet heen.

Audi RS Q8 steelt de show

De nieuwe toevoeging aan de SUV-familie van Audi is onthuld tijdens de Los Angeles Auto Show. Inderdaad, die waar ook al eerder deze week de snelste MINI ooit gepresenteerd werd. Als de Audi RS Q8 een sportschoolbezoeker was, dan was het die gast die vol zelfvertrouwen staat te pompen bij het squatrek. De wagen pronkt met een robuust uiterlijk en twee dikke uitlaatpijpen aan weerszijden van de achterkant.

56bydmsbr72s_800 v6hyp79bnmny_800

Bij Audi weten ze prima hoe een auto vorm te geven, maar toch zijn ze bescheiden genoeg om een reeks keuzes aan jou te laten. Zo is de Audi RS Q8 voorzien van een feauture waarin de wagen zijn eigen unieke Welcome Home-verlichting heeft. Nuttig? Nee. Geinig, een paar LED-lampjes die je persoonlijk begroeten als je de auto benadert? Best wel. Maar ook op serieuzere zaken heb je als consument invloed.

Zo kun je kiezen wat voor wielen je er onder wil (standaard komt de RS Q8 met 22-inch wielen, maar 23 is er ook) en wat voor remmen je prefereert. Het standaardmodel komt al met remmen waar je u tegen zegt, maar ga je voor keramische remmen, dan doe je er nóg een schepje bovenop.  De Q8 is in negen kleuren beschikbaar, maar zelfs als je daarin nog iets mist is Audi de beroerdste niet. Onderdelen als de Grille en de diffuser zijn er ook in carbon te krijgen. Het interieur is bekend van de Q8 en daar is weinig op aan te merken.

8t1y3cubsyom_800 d6uyniib4ctm_800

Krachtpatser op vier wielen

Onder de motorkap van de Audi RS Q8 schuilt een 4.0 TFSI V8 die je 600 pk en 800 Nm koppel in de handen (of voeten) legt. Dat de bak van flink formaat is lijkt van weinig invloed te zijn op de snelheid van het gevaarte. Van 0-100 kost je slechts 3.8 seconde en hij buldert moeiteloos door naar de 250 km/u. Voor de echte snelheidsduivels is er nog het Dynamic Package, hiermee zoef je met 305 km/u over het asfalt. Kun je mooi in je achteruitkijkspiegel kijken naar de wagens die je achter je laat.

8s7ynwbbd8l5_800 0t9ybq0bacp1_800

De Audi RS Q8 kunnen we in de eerste maanden van 2020 verwachten. Wat deze testosteronbom precies mag gaan kosten is nog niet helemaal duidelijk. Dat we een beetje van slag zijn van deze imposante verschijning is een feit.

Bron: Audi