Entertainment

Dit zijn de nieuwe 8K LED TV en 4K OLED modellen voor 2020 van SONY

sony

Net voor het uitbreken van de coronacris wist Sony vriend en vijand te verbazen met een nieuwe reeks innovatieve producten. Op de CES2020, de technologiebeurs die begin januari werd gehouden, presenteerde Sony de nieuwe, indrukwekkende line-up. Zo zagen de ZH8 8K Full Array LED TV, de A8 (55- en 65 inch), A9 (48 inch) 4K OLED Tv’s en de XH95 en XH90 4K Full Array LED Tv’s het levenslicht.

Master Series van Sony

De ZH8 is het topmodel en valt binnen de MASTER-series. De modellen in die serie zorgen ervoor dat je ook thuis de beeldkwaliteit kunt ervaren die tot nu enkel was voorbehouden aan filmstudio’s. Om dat kunnen realiseren is er nauw samengewerkt met Sony Pictures Entertainment.

8K Full Array LED TV

De ZH8 8K Full Array LED TV, de A8 (55- en 65 inch) en A9 (48 inch) 4K OLED Tv’s zijn allemaal voorzien van Sony’s Picture Processor X1 Ultimate. Dit zorgt voor een natuurgetrouwe weergave van het beeld. Deze technologie wordt ondersteund door een uniek algoritme. Hierdoor is het mogelijk om objecten in beeld te detecteren en te analyseren. Met behulp van AI ontstaat er een realistische weergave van details met een hoogwaardig contrast. Dit gebeurt door middel van Sony’s Object-based Super Resolution. Sony’s Picture Processor X1 Ultimate kan daardoor een object individueel remasteren en zorgen voor meer diepte, textuur en een realistischer beeld.

Ambient Optimization

Naast Sony’s Object-based Super Resolution is er ook sprake van een nieuwe technologie: Ambient Optimization. Dit heeft niks te maken met het beeld, maar alles met de geluidsweergave. De geluidskwaliteit wordt door deze technologie aangepast op de omgeving van de kijker. Zo wordt de helderheid van het beeld afgestemd om het omgevingslicht en wordt de akoestiek afgestemd op zaken die het geluid kunnen beïnvloeden zoals muren en gordijnen.

Een ander opvallend detail aan de line-up is het design. Het ‘Immersive Edge-designconcept’ zorgt voor een betere kijkervaring door de plaatsing van een . standaard aan de rand van het scherm. Deze standaard valt bijna niet op en zorgt voor een betere kijkervaring. Verder bieden een behoorlijk aantal modellen ondersteuning voor een 8K-resolutie, 4K 120fps. Via de HDMI-invoer is ook de reactiesnelheid verbeterd waardoor je nog beter games kunt spelen op de nieuwe line-up van SONY.

X-Motion Clarity voor OLED

Andere opvallende zaken zijn X-Motion Clarity voor OLED. Hiermee worden actiefilms nog realistischer weergegeven doordat de beelden helderder, scherper en vloeiender zijn. De X-Wide Angle expansion zorgt ervoor dat de kleurverandering beperkt blijft bij het kijken naar de zijkanten van het scherm. Hierdoor heb je vanuit alle posities een perfect beeld wat niet storend werkt. Deze techniek vinden we terug in een beperkt aantal apparaten zoals de XH95 4K Full Array LED-tv is vanaf het 55 inch model. Ook aan andere gemakken is gedacht. Zo krijgen de ZH8 en XH95 een afstandsbediening van aluminium met een bijzonder hoogwaardige verlichting. Een avondje Netflix kijken doe je dan dus ongestoord doordat de afstandsbediening niet storend aanwezig is en bijzonder eenvoudig te bedienen is.

Andoid 9 Pie, Google Home en Amazon Alexa

Sony’s nieuwe line-up is tevens uitgerust met Andoid 9 Pie. Dat klinkt misschien niet zo heel interessant, maar het zorgt er wel voor dat je eenvoudig toegang hebt tot onvoorstelbaar veel content. De nieuwe Sony apparaten zijn tevens compatibel met Google Home en Amazon Alexa. Je kunt je toestel dus gewoon met je stem bedienen. YouTube-video’s casten is dus kinderspel, net als de bediening van andere aangesloten apparaten. Zo haal je in feite de toekomst in de meest letterlijke zin in huis.

De definitieve prijzen moeten nog bekend gemaakt worden. Mocht 8K overigens net iets teveel van het goede zijn of gaat het je budget toch net iets te boven, dan kun je gewoon genoegen nemen met 4K. Dat is nog altijd meer dan prima en ook een stuk goedkoper.