Allemaal leuk en aardig natuurlijk, al die zoetsappige kerstfilms met een mooie boodschap, maar die worden ook een beetje saai. Tijd voor een paar kerstfilms die ook voor mannen die van een beetje actie, slapstick humor en nostalgie houden. Want hoe vaak heb je Notting Hill al wel niet gezien met je vriendin? Dit jaar mag jij de film bepalen.

Kerstfilms voor mannen zijn er genoeg

Je zou het niet zeggen, maar veel films die niet eens bedoeld zijn als kerstfilms, spelen zich wel af op en rond Kerstmis. Toch is het dan vaak geen toeval dat die films rond de feestdagen uitkomen. Niemand brengt in de zomer een film uit die zich afspeelt tijdens Kerst. Maar deze films zijn, in tegenstelling tot veel andere kerstfilms, níet zoetsappig en draaien niet om de liefde. Gewoon een lekkere harde film, om de feestdagen mee door te komen. Probeer het maar eens uit.

1. Fatman

Het is moeilijk om tegenwoordig originele kerstfilms te maken, maar het vorig jaar gelukt. Mel Gibson heeft in Fatman de hoofdrol als een versie van de Kerstman, maar dan op een iets meer grimmige manier. Er wordt een nieuwe draai aan het kerstverhaal gegeven, door de Kerstman als zuipschuit weer te geven. Oh, en er jaagt een huurmoordenaar op hem die wraak wil nemen namens een kind.

2. Die Hard

Het is een klassieker, maar in zekere zin is Die Hard ook een kerstfilm. Het speelt zich af tijdens kerstavond, dus zo mag het genoemd worden. Bruce Willis speelt in zijn meest beroemde rol van John McClain, in een film die door miljoenen mannen én vrouwen wereldwijd geliefd wordt. Kan hij zijn vrouw en kinderen redden van de terroristen die hen gijzelen?

3. Christmas Vacation

Over ouderwets grappige kerstfilms gesproken. Christmas Vacation zit bomvol komedie en slapstick, voor een avondje lachen op de bank. Of het lachen wordt om de grappen of om de vrij ouderwetse special effects is aan jou, maar het heeft een grote kans van slagen. In de film zie je hoe moeilijk het kan zijn om ‘doodgewoon’ Kerstmis te vieren, iets waar we dit jaar ook moeite mee gaan hebben.

4. Office Christmas Party

Wat krijg je als je de Hangover combineert met kerst? Juist: Office Christmas Party. In een bijna hopeloze poging het bedrijf van de ondergang te redden moet er een kerstfeest gegeven worden dat men nooit meer zal vergeten. Met onder andere Jennifer Anniston en Jason Bateman in de hoofdrollen valt er genoeg te lachen. De ideale kerstfilm voor mannen.

5. The Ref

Een koppel dat altijd veel aan het ruziën is moet daar eventjes mee ophouden tijdens Kerst. Niet omdat ze dat willen, maar omdat ze gegijzeld worden door een voortvluchtige inbreker. Maar die wordt er zó gek van dat zijn slachtoffers zoveel ruzie maken, dat hij met zijn pistool moet dreigen om ze stil te krijgen. Dan komt onverwacht de moeder van het mannelijke slachtoffer eten en moet de inbreker doen alsof hij hun relatietherapeut is. Goed voor als je veel ruzie maakt met je vriendin.