Het is vijftien jaar geleden dat de brute en bizarre film Crank met Jason Statham in de hoofdrol uitkwam. Voor wie deze cultfilm – deze titel mag Crank wat ons betreft inmiddels wel gepaste trots dragen – niet kent: ga ‘m gauw kijken en laat je overdonderen door buitensporige actie doordrenkt met ‘slechte smaak’.

‘Crank’ balanceert op het randje van acceptabel

De naam ‘Crank’ is niet zomaar gekozen. Het is slang voor de drug methamfetamine. Waar deze drug een gebruiker alert, wakker, verward, agressief en soms zelfs opgewonden kan laten voelen, probeert de film dit ‘gevoel’ in beelden te omvatten.

Crank

Fans zijn nog steeds verbouwereerd (in positieve zin) door de klassieker. Dat komt, omdat Crank op een specifieke manier tijdloos is. Zo staat de film bol van losgeslagen oneerbiedigheid, schokkend geweld en foute grappen. Zie het als een soort belachelijke provocatie die vol trots balanceert op het randje van acceptabel.

Waar gaat de film over?

Crank vertelt het verhaal van huurmoordenaar Chev Chelios (gespeeld door Jason Statham). Hij wordt vergiftigd door zijn rivaal. Om te verhinderen dat het gif zijn hart doet stoppen, moet hij zijn adrenalinegehalte constant op het maximum houden. En dat levert bizarre situaties op…

Crank

Cast en meer

De Amerikaanse actiefilm dateert uit 2006 en is gemaakt door Mark Neveldine en Brian Taylor. Beide heren debuteerden als zowel schrijver als regisseur. De hoofdrollen worden vertolkt door Jason Statham, Amy Smart, Jose Pablo Cantillo, Efren Ramirez, en Dwight Yoakam. Dezelfde makers brachten op 16 april 2009 een vervolg uit, genaamd Crank: High Voltage.

Waar kan je de film kijken?

Een ode aan deze film is niet afdoende. Wie jarig is verdient het om écht gevierd te worden en dat doe je natuurlijk door ‘m te kijken. Waar je dat kunt doen? Simpel. Gewoon op Netflix. Als dat geen bingen wordt!

Heb je Crank én Crank: High Voltage gekeken? Dan kan je je ogen tegoed doen aan de drie beste actiefilms van 2020.