We moeten thuis blijven en ons zo min mogelijk verplaatsen. Maar als je dat toch doet, dan is de auto een stuk veiliger dan het openbaar vervoer. In de auto kom je vaak alleen zelf, of de mensen die je vaak ziet. Maar toch kunnen er plekken zijn in de auto die besmettelijk zijn. Onderdelen die je vaker aanraakt kunnen minder schoon zijn dan je denkt. Let er daarom op dat je deze delen van je auto af en toe even goed schoonmaakt in deze rare tijden.

De buitenkant

Zonder dat je er eigenlijk bij stilstaat raak je al een aantal delen van je auto aan van de buitenkant die besmettelijk kunnen zijn met stoffen die je eerder op je handen hebt gehad. Als het goed is was je je handen, dus dan is er niks aan de hand. Maar er kunnen nog steeds virusdeeltjes op de auto zitten van voor het handen wassen. Dit is bij de handvatten van de deur en het knopje van de achterklep. En het deel van de deur waaraan je de deur altijd dichttrekt is ook potentieel gevaarlijk.

besmettelijk

De binnenkant is besmettelijk

De buitenkant van de auto is nog redelijk te overzien vergeleken met de binnenkant. Daar zijn de plekken die je het meeste met die vieze vingertjes aanraakt. Het stuur en de versnellingspook bijvoorbeeld. Als je die niet aanraakt ben je een gevaar op de weg. Daarom zijn die plekken ook het meest besmettelijk. Maar het kunnen ook andere, kleinere dingen zijn. Het knopje van je raam en de bediening van je autoradio of navigatie. De hendels van de deur zijn, net als aan de buitenkant, ook onvermijdelijke plekken. Haal daarom af en toe even een desinfecterend doekje over deze plekjes om de kans op besmetting van jezelf en anderen zoveel mogelijk te verkleinen. Of je nou een oud barrel of een supercar hebt, het corona-virus is niet kritisch.