Tom Hanks is één van de acteurs die in elke rol ijzersterk presteert. In Captain Philips speelt hij de hoofdrol. Als kapitein van een groot schip wordt hij geconfronteerd met Somalische piraten die het schip overnemen. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en houdt je van begin tot einde in z’n greep.

Tom Hanks aan het roer in Captain Philips

Recent zagen we Tom Hanks óók al voorbij komen als kapitein van een schip. Dat was in de oorlogsfilm Greyhound, waarbij zijn schip te maken krijgt met vijandelijke, Duitse onderzeeërs. Wat dat betreft lijken beide films op elkaar. In Captain Philips volgen we namelijk hoe Philips en zijn bemanning van Oman naar Kenia varen. Hun containerschip bevindt zich al gauw in gevaarlijk vaarwater en wordt het doelwit van een groep Somalische piraten.

Captain Philips

Vijandelijke piraten aan boord

De bemanning lijkt voorbereid te zijn op een potentiële aanval. Als ze eenmaal écht met de piraten in aanraking komen én ze ook nog eens aan boord weten te komen, loopt de situatie echter al gauw aan de hand. Captain Philips zal er alles aan moeten doen om de veiligheid van zichzelf én de andere mannen aan boord te garanderen.

Waargebeurd, maar hoe waarheidsgetrouw?

De wetenschap dat de kaping echt heeft plaatsgevonden maakt de film ongelofelijk ijzingwekkend en spannend. In 2009 werd de Maersk Alabama gegijzeld en speelde de kapitein een sleutelrol bij de afloop. Over zijn bevindingen schreef Captain Philips een boek, al viel dit niet bij iedereen in goede aarde. Een deel van de crew die destijds aan boord zat had de situatie anders ervaren. Ze besloten zelfs een rechtszaak aan te spannen naar aanleiding van de verfilming. Captain Philips was volgens hen geen held.

Of je nu de bemanningsleden gelooft of het verhaal van de kapitein zelf, één ding mag duidelijk zijn: deze film blijft je nog lang bij. Captain Philips is te zien op Netflix.