Het zijn maar liefst 5.647 dagen geleden toen Captain Jack Sparrow onze wereld in kwam varen, lopen en drinken. Op deze manier:

De film ‘Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl’ ging namelijk op 9 juli 2003 in premiere en sindsdien heeft Johnny Depp nog viermaal de kapiteinshoed opgedaan, te weten in 2006, 2007, 2011 en 2017. Daarom is het misschien wel de moeite waard om te vermelden dat Johnny-boy spreekwoordelijk met de horizon verdwenen is na zijn laatste optreden in ‘Pirates of the Carribean: Dead Men Tell No Tales (Salazar’s Revenge)‘! Disney heeft namelijk officieel bevestigd dat Johnny Depp niet langer de honneurs van Captain Jack Sparrow zal waarnemen in de filmserie Pirates of the Caribbean – de 12e grootste franchise in de geschiedenis!

Yup, het is misschien wel de nummer 1 regel van het leven: “Aan alles komt een einde!” Dit zagen we bij het overlijden van Stan Lee, Rocky Balboa die de handdoek in de ring gooide en Hugh Jackman die in Logan zijn laatste kunstje opvoerde als Marvel’s Wolverine.

Captain Jack Sparrow

Probably the worst Pirate you ever heard of, but you have heard of him. Naast Keira Knightley’s Elizabeth Swann is Captain Jack Sparrow misschien wel dé reden geweest waarom de Franchise zo’n succes geworden is. Natuurlijk klinkt het thema “piraatje spelen in een verloren tijd met mythische wezens” als een succesformule, maar toch hebben veel ‘films over piraten en kieltjes halen’ geen blockbusterstatus aangemeten gekregen. Waarom bereikte Pirates of the Caribbean dan wel het grote publiek? Gewoon, dankzij een middelmatige piraat die zichzelf mystiek en krachtig over deed komen – met om de regelmaat een gezond portie komedie, wat er dan ongeveer zo uit zag:

Toch wist ook Jack Sparrow de franchise niet boven water te houden, waar Walt Disney geen kaskraker heeft gehad sinds Pirates of the Caribbean: At World’s End in 2007 en Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides in mei 2011. De filmserie kreeg sindsdien veel kritiek te voorduren omdat er niet vernieuwd werd.

Pirates had na de derde film niets te bieden dat we nog nooit eerder hadden gezien, en als elke film in de franchise er precies hetzelfde uitziet, worden mensen zeer snel moe – ja, zo verwend zijn we inmiddels wel. De beste franchises zijn degenen die hun beste elementen behouden en er toch iets nieuws aan weten toe te voegen. Net als de Fast and Furious Franchise is het voor Pirates of the Caribbean tijd om te vernieuwen. Dus wellicht dat ze zonder Johnny weer grootse successen zullen behalen. Je kunt in de comments natuurlijk ook laten weten dat je hier minder sceptisch over bent!

Johnny Depp

Johnny Depp heeft ’s werelds meest bekende Captain neergezet zoals geen ander dat gekund zou hebben. Er zijn zelfs filmcritici die beweren dat Johnny Depp nog weinig voorstelde als acteur, voordat hij de rol van de iconische kapitein op zich nam. Waar hij schijnbaar niets anders dan flops en mislukkingen heeft neergezet – niet iedereen kan blijkbaar fan zijn van Blow, Donnie Brasco of Murder on the Orient Express. Hij is een beetje de Chris Hemsworth van Walt Disney, waar Chris naast zijn rol als Thor maar weinig potten kan breken. Desalniettemin zal hij zijn nalatenschap als perfecte supportive act tot 2024 voortzetten in Warner Bros./Time Warner Inc.’s volgende vier Fantastic Beasts en Where to Find Them-films!

Er gaan geruchten dat de acteur onder druk kwam te staan toen hij in 2016 de headlines haalde als misbruiker van zijn ex-vrouw, Amber Heard, in eigen land. Hoewel de zaak in hetzelfde jaar afgehandeld werd heeft Depp de beschuldigingen tot op de dag van vandaag ontkend. Enfin, zo zal hij natuurlijk ook niet herinnerd worden, zeker niet als we het aan Stuart Beattie, scriptschrijver van een van de films, vragen:

“I think Jack Sparrow will be his legacy. It’s the only character he’s played five times, it’s the character he dresses up in to visit children in hospitals, it’s what he’ll be remembered for.”

Wij kunnen ons dan ook niet voorstellen dat anderen het gemis van Jackie op zullen kunnen vangen. Wat jij?