Nu de sloten en meren zijn dichtgevroren is het tijd om de schaatsen uit het vet te halen een een goed rondje te maken. Voor wie zich afvraagt hoe het zit met calorieën verbranden tijdens het schaatsen: lees dan even mee.

Schaatsen is een duursport

Schaatsen is een duursport, heel goed voor je en je verbrandt er veel ‘overbodige’ calorieën mee. Hoeveel je er verbrandt is natuurlijk verschillend per persoon. Hoeveel calorieën je verbrandt heeft ook te maken met je gewicht en uiteraard met hoe lang je gaat sporten. Als schaatsen je te koud is zijn er uiteraard ook nog andere duursporten waar je veel calorieën mee verbrand, denk bijvoorbeeld aan zwemmen, wielrennen of hardlopen.

Calorieën verbranden met schaatsen

Veel calorieën verbranden met schaatsen

We hebben dus  vastgesteld dat schaatsen goed voor je is, maar nu wil je daadwerkelijk weten hoe goed. Als je lekker recreatief aan het schaatsen bent kan je de berekening 7 kcal x jouw eigen gewicht doen. Het aantal calorieën dat hieruit komt is wat je ongeveer verbrandt met een uurtje schaatsen. Dit komt dus in de buurt van een uurtje joggen, en is waarschijnlijk ook nog een stuk leuker. Zolang je na afloop maar niet meteen weer aan de koek en zopie gaat. Anders is al je harde werk voor niks geweest…

Calorieën verbranden door middel van schaatsen (of skeeleren, heeft hetzelfde effect) is ook nog eens goed voor je conditie, je bent veel in beweging en doet het vaak ook nog eens buiten. Naast dat het goed is voor conditie is het ook niet slecht voor de beenspieren, heupen, buikspieren, hamstring en zelfs je billen.

Waarom schaats je niet?

Om veel calorieën te verbranden met schaatsen is het wel handig om de basis een klein beetje onder de knie te hebben. Gelukkig kunnen de meeste Nederlands al prima schaatsen. Het enige wat problemen op kan lever voor deze sport is hoe vaak je het kan doen. Helaas ligt er niet elke week van de winter een dikke laag ijs op de sloten, hierdoor kan de doorsnee Nederlander niet zomaar even het ijs op stappen. Ook niet iedereen is fan van de kou, maar dat kan ook een kwestie zijn van doorbijten. Als je buiten de koude winterdagen om ook calorieën wil verbranden met schaatsen kan je altijd overwegen bij een indoor schaatsvereniging te gaan.

Nog steeds niet overtuigd? Er zijn gelukkig meer manieren om vet te verbranden!