Afgelopen weekend vochten Mairis Briedis (26-1, 19 KOs) en Krzysztof Glowacki (31-2, 19 KOs) het uit in de World Boxing Super Series halve finale. Een strijd die misschien wel de boeken in gaat als de meest bizarre, controversiële ooit. Het publiek kon slechts 3 rondes van de boksers genieten, maar man oh man, ze werden bediend op een hel aan fouten en dirty play. We nemen ze even met je door!

Briedis vs Glowacki

De eerste ronde verliep eigenlijk zonder noemenswaardige hoogstandjes. Je zou het een opwarmertje kunnen noemen. In de tweede ronde werd er echter geschiedenis geschreven. Na een korte schermutseling aan vuisten over en weer wist Glowacki in het heetst van de strijd een flinke tik uit te delen op het achterhoofd van Briedis. De Letse professional liet het hier niet bij zitten en twijfelde geen seconde om antwoord te geven met een opzettelijke elleboog onder op de kaak van de Pool. Echter, omdat beide heren een grens overschreden wilde de scheids hier verder niks van weten. Daarom kreeg Glowacki het bevel om zich weer te melden op ooghoogte, de basis voor een spektakel was gelegd.

Toen de actie werd hervat kun je stellen dat Briedis veel scherper uit de hoek kwam. Met een rechtse poffert bracht hij Glowacki opnieuw tot wankelen waarna hij hem met een stoot op het achterhoofd naar de grond werkte. Vervolgens wist de aangedane strijder zichzelf weer omhoog te werken, waarna scheidsrechter Robert Byrd hem groen licht gaf tot het rinkelen van de bel. Toen de ronde voorbij was kwam de scheidsrechter echter niet tussenbeide, omdat hij die de bel niet hoorde. In de tijd die aanvoelde als 15 seconden wist Briedis nog een ‘legitieme’ handschoen te landen, waarna Glowacki opnieuw het canvas knuffelen moest. In de onderstaande video hoor je de commentator hier nog schreeuwen: “That Bell was ringing for Ages!”

Einde aan alle gekte

Ondanks dat beide heren zich ook niet lieten tegenhouden door de bel, was de hoek van Glowacki op zijn zachtst gezegd pissig. Terwijl de jury al de longen uit het lijf aan het schreeuwen was, kwam ook de Poolse cornerman verhaal halen. In alle hectiek leek de scheids het allemaal niet meer te weten. Hij gaf de jury te kennen dat hij het niet gehoord had en leek het gevecht te gaan staken, maar liet het uiteindelijk doorgaan alsof er niks gebeurd was.

Glowacki kon hier echter niet in mee. In de derde ronde bleek hij nog altijd flink aangedaan. Briedis rook bloed en wist gelijk een voltreffer te landen. Nadat Glowacki opnieuw naar de grond ging werd de tijd officieel stopgezet na 27 seconden in ronde 3. Door zijn overwinning stoomde Briedis door naar de laatste wedstrijd van het toernooi tegen Yuniel Dorticos. Dit gevecht zal ergens ergens in het jaar gebeuren.

Gevraagd naar zijn commentaar op de match luidde het antwoord van de finalist cooltjes: “I was hit behind the head. I’m sorry for how I responded, it’s my old Muay-Thai style.” De bel had hij trouwens net als de rest van de zaal, ook gewoon gehoord: “No, I heard the bell”. Omdat zowel Byrd, Briedis als Glowacki niet de regels in ere konden houden sprak de dienstdoende commentator over een van de gekste rondes die hij ooit had gezien.