Met de camper op vakantie is leuk. Met een zelfgebouwde camper op pad, nog veel leuker. Bespaar kosten en bouw een bestelauto om tot camper voor je volgende vakantie. Hieronder geven we je vijf dingen om rekening mee te houden bij het ombouwen van je bestelauto tot droomcamper.

Nieuw interieur voor de bestelauto

Voordat je begint aan de transformatie van bestelauto naar droomcamper is het aan te raden een plan van aanpak te maken, met name wat betreft de inrichting van het interieur. Je bent niet de eerste, dus schroom vooral niet om inspiratie op te doen bij ander succesvolle transformaties. Hou je plannen realistisch, je hebt met een bestelauto immers niet zoveel ruimte. Werk je ideeën uit op papier en kijk of dit daadwerkelijk gaat passen. Bestelauto’s komen er in alle soorten en maten, maar wanneer jouw interieurdesign groter is dan de je bus, is operatie camper bouwen bij voorbaat al mislukt.

bestelauto

Keep it moving

Is je ontwerp goed afgestemd op de ruimte die je hebt? Dan is het tijd om de bestelauto om te bouwen. De eerste stap is meteen één  van de belangrijkste: regel een goede accu. In een camper wil je licht kunnen laten branden, kunnen koken op een elektrisch gasje en wil je ’s avonds muziek kunnen draaien. Flinke bummer als je de dag erna wakker wordt en je realiseert dat je de accu volledig leeg hebt getrokken. De accu die je in je bestelauto hebt zitten is geschikt voor een vervoersmiddel. Ga je de auto na het verbouwen als reismiddel gebruiken, dan is het aanschaffen van een reserveaccu sterk aan te raden.

Er warmpjes bij zitten

Als echte camperliefhebber wil je je zelfgebouwde reismiddel natuurlijk het hele jaar door kunnen gebruiken. Een belangrijke isolatie is daarom essentieel. Zorg voor een isolering van zowel de wanden als de bodem van de bestelauto; zo sluit je de kou aan alle kanten buiten. Daarnaast voorkomt het condensvorming. Hou er wel rekening mee dat je met het aanbrengen van de isolering een klein beetje aan ruimte verliest. Zonde als je kingsize bed ineens niet meer past.

bestelauto

Frisse neus halen

Als je de keuze hebt, kies dan voor een bestelauto met voldoende ramen. Ramen zorgen voor licht in je huis op wielen, maar ook voor voldoende frisse lucht. Heb je al een bus maar heb je geen of weinig ramen, gebruik dan de deuren hiervoor. Door een hor te maken die precies aansluit op de deuropening kun je de wagen alsnog voldoende laten luchten.

bestelauto

Meubels bouwen

Hoe je de meubels de bestelauto inbouwt is helemaal aan jou. Waar je voornamelijk rekening mee moet houden is het gewicht. Bouw je met hout, dan wordt het al snel heel zwaar en te zwaar. Kies voor lichte materialen en maak je meubels zo veel mogelijk hol. Deze holle ruimtes kun je meteen ook weer gebruiken als extra opbergruimte. Iets waar je nooit genoeg van hebt.

Nu rest je niets anders dan je spullen pakken en gaan rijden. Één ding is zeker: met een zelfgemaakte camper ben jij hoe dan ook the coolest kid of the block (of campingveld).