Thuis Netflixen is voor veel koppels de meest populaire invulling van wekelijkse date night. Traditiegetrouw discussieer je eerst een uur over wie wat wil kijken, vervolgens zit je samen anderhalf uur met een compromis opgescheept en voor je het weet valt één van de twee in slaap: you know the drill. Maar waar is de romantiek gebleven? Zoek je entertainment eens buiten de deur en blaas je filmavond avontuurlijk nieuw leven in. Time to get lucky met dit inspiratielijstje van bijzondere bioscopen. 

De Uitkijk, Amsterdam

Te beginnen met een echte bioscoop klassieker: de Uitkijk. Een filmhuis dat al meer dan 100 jaar de Prinsengracht in Amsterdam siert. Een goede mix tussen populaire films als ‘Joker’ en ietwat artistiekere films zorgen voor een gemixt publiek. Tel daarbij de gave events die de Uitkijk organiseert in samenwerking met bijvoorbeeld brouwerij Oedipus op en je hebt een unieke date opportunity te pakken. Een optie voor eenzelfde authentieke bioscoopervaring in een andere stad is de Cinerama, in Rotterdam.

Kriterion, Amsterdam

Hou je van taco’s, pizza, of burgers? En voel je je nog een beetje young at heart? Dan ben je bij Kriterion aan het juiste adres. Kriterion wordt gerund door Amsterdamse studenten, die er dankzij deals met lokale restaurantjes en hun eigen goed gevulde taps voor zorgen dat jij en je date de hele avond van lekker eten en drinken voorzien zijn. Mocht het na de film nog te gezellig zijn om al naar huis te gaan, blijf dan hangen voor de funky ‘nachtsessies’ en waag je op Kriterions dansvloer.

Lumière Cinema, Maastricht

Filmhuis Lumière is net als de rest van Maastricht een baken van luxe. De ruime foyer van de bioscoop, waar industrial design en verfijning bijeenkomen, straalt pure klasse uit. De menukaart wemelt van de heerlijke gerechten, en Maastricht zou Maastricht niet zijn als het geen scala aan wijn en speciaalbier te bieden had. Aldus, de perfecte plek voor een romantisch weekend weg. Zeker als je kiest voor het ‘zondagse filmontbijt’, waar naast koffie en zoete broodjes ook een filmticket op het menu staat.

Louis Hartlooper Complex, Utrecht

Het Louis Hartlooper Complex vertegenwoordigt de gezelligheid van Utrecht op zijn best. Dit voormalige politiebureau aan het Ledig Erf garandeert met maar liefst vijf zalen en drie horecaruimtes alle gasten een complete, toffe avond. Of jullie nu kiezen voor een Tarantino-film in een van de grote zalen, of een documentaire in de kleine zaal (die met zijn 23 stoelen meer de feel van een luxe huiskamer heeft), blijf na de voorstelling vooral nog even hangen voor een uniek ‘Josje’, hun eigen blond biertje. Louis is absoluut anders dan andere bioscopen.