Bier is één van de meest bestelde alcoholische versnaperingen van ons land. Bier is er inmiddels in alle soorten en maten. Van speciaalbier tot festivalbier en van alcoholvrij tot zware triples. Bier en het toilet hebben (behalve dat je er vaak van moet plassen) weinig met elkaar te maken. En dat houden we graag zo. Het Duitse bedrijf Xylem denkt daar anders over. Zij lanceren nu een biertje, gemaakt van, jawel, rioolwater.

Reuse Brew

Bier van rioolwater klinkt wel als het laatste wat je van de kaart zou bestellen. Toch zit er vanuit de makers een (grote) boodschap achter dit nieuwe concept. Het biertje, wat onder de naam Reuse Brew op de kaarten staat, is ontworpen om het recyclen van afvalwater onder de aandacht te brengen. Water is namelijk één van de belangrijkste dingen die we als mens nodig hebben. Wij weten vaak niet beter dan dat er schoon water uit je kraan gelopen komt. Helaas is dit is lang niet voor iedereen het geval. Het Duitse bedrijf Xylem wil mensen met dit biertje even subtiel attenderen op dit feit.

bier van rioolwater

Van rioolwater tot bier

Bij de term rioolwater gaan negen van de tien gedachtes uit naar het water wat ná je bezoekje aan het toilet de buizen in stuurt. Iets waar je liever niets van terugziet. Laat staan proeft. Voor dit biertje gemaakt van rioolwater hebben ze dan ook gekozen om het water te gebruiken wat in de leiding voor je wc zit. Elke stad heeft een “natuurlijke voorraad” aan water die niet gebruikt wordt als drinkwater. Dit water wordt onder andere gebruikt voor het doorspoelen van toiletten. En dus, sinds kort, voor het maken van bier. De makers van Reuse Brew reinigen het water voordat ze het verwerken in het bier. In de brouwerij wordt er door middel van extra technieken zeker gemaakt dat het water veilig te drinken is en dus prima gebruikt kan worden voor het brouwen van bier.

“Twee maal rioolwater graag”

De makers van Reuse Brew hopen in ieder geval het bewustzijn over schoon drinkwater en de mogelijkheden tot recyclen aan de man te brengen. Ondanks dat Xylem garandeert dat het schoon en veilig te drinken is is het nog de vraag of het flesje rioolwater gaat aanslaan. Er lijkt bij veel mensen een  behoorlijke psychologische drempel te zijn. Waarschijnlijk is de associatie met wat je uitzwaait na een wc-bezoek toch voor veel mensen niet wat ze willen, wanneer ze de eerste slok van de schuimkraag naar binnen slurpen. De mensen die het wel aandurfden zijn unaniem: Reuse Brew is een heerlijk biertje. Misschien is het een kwestie van wennen en staan we over een tijdje allemaal met een rioolwatertje in de hand op zaterdagavond.

bier van rioolwater