Food & Drinks

Dit is waarom je een biefstuk áltijd moet laten rusten na het bakken

biefstuk rusten

Waarschijnlijk ben je net zo gek op een stukje goed gegaard vlees als de rest van Nederland. Niks mis mee natuurlijk, maar in veel gevallen wordt dat lekkere stuk vlees in de keuken minder goed behandeld dan wenselijk is. Een biefstuk zou je in principe nooit in een bevroren toestand mogen bakken en zelfs als het ontdooit is, moet je het eerst op temperatuur laten komen. En ja, als het goed gebakken is, zou je het ook nog moeten laten rusten.

Op deze manier bak je de perfecte biefstuk

Er gaat niks boven een goed gebakken biefstuk. Dan bedoelen we niet dat het goed doorbakken moet zijn,. Ook medium-rare is een biefstuk niet te versmaden. Een goede biefstuk begint eigenlijk al bij de voorbereiding. Enkele stappen zijn nou eenmaal essentieel om er ook echt van te kunnen genieten.

Regel 1: laat de biefstuk rusten

Het klinkt logisch om de biefstuk uit de koelkast – we nemen aan dat je het vlees daarin bewaart – even te laten ‘ademen’. Laat de kruiden er gewoon lekker intrekken voor je het vlees toevertrouwd aan de hete boter of margarine. Ga de biefstuk ook niet op hoog vuur bakken, de kans is groot dat de binnenkant dan nog behoorlijk rauw is en de buitenkant juist aardig donker. Kortom, doe het met beleid en draai de biefstuk regelmatig om. Is je biefstuk goed gaar (niet te zacht als je er in prikt), leg hem dan op het bord.

Regel 2: weer uit laten rusten

Klinkt natuurlijk vreemd dat je de biefstuk ook na het bakken moet laten rusten. We begrijpen dat je honger hebt, maar door het stukje vlees te laten rusten voorkom je dat de smakelijke sappen weer verdwijnen. Door het te laten rusten worden deze sappen weer opgenomen in het vlees.

De tegenstanders, die heb je namelijk ook, houden  vol dat het zonde is om de biefstuk te laten rusten. Het vlees wordt toch koud? Klopt, maar dat argument gaat vaak niet op. Je biefstuk snijd je namelijk zelden als het direct uit de pan komt. De kans is groter dat je het vlees pas snijdt op het moment dat je het bord op tafel zet. Dat heb je de biefstuk dus al laten rusten. Het sap wat dan vrij komt kun je alsnog opdeppen met de aardappel die er waarschijnlijk naast ligt. Wil je het nog perfecter hebben, check dan de tien tips van Gordon Ramsey.

Watch on YouTube