Gear

Behangen voor beginners: Met deze 5 tips wordt behangen veel makkelijker

behangen beginners

Ben je zelf niet zo heel handig, maar wil je toch je zelf je muren behangen? Wij presenteren met gepaste trots: behangen voor beginners. Met deze tips wordt behangen een stuk makkelijker.

Behangen voor beginners: deze 5 tips maken behangen makkelijker

Waarom iemand inhuren als je het ook zelf kan? Als je het überhaupt zelf kan. Behangen klinkt als een makkelijk werkje, maar er komen toch komen een aantal dingen bij kijken. Dit kan behangen een moeilijke klus maken. Helemaal als je een beginner bent in behangen, kan het lastig zijn. Daarom helpen wij jou een handje. Met deze vijf tips wordt behangen een stuk makkelijker, en kan jij straks genieten van je nieuwe muren.

Tip 1: Behang op de juiste manier

Een goede voorbereiding is essentieel bij behangen. Zorg ervoor dat de muur schoon en egaal is voordat je begint met behangen. Verwijder eventuele oneffenheden en vul gaten op met vulmiddel. Daarnaast is het belangrijk om de juiste lijm te gebruiken en deze gelijkmatig aan te brengen op zowel de achterkant van het behang als op de muur.

Tip 2: Juiste spullen in huis halen

Nummer #2 in het rijtje van tips voor beginners die willen behangen: haal de juiste spullen in huis. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen in huis hebt voordat je begint met behangen. Denk hierbij aan een goede behangtafel, een scherp stanleymes, een liniaal, een kwast en uiteraard voldoende behanglijm. Het hebben van de juiste tools maakt het behangen een stuk makkelijker en voorkomt frustratie tijdens het proces.

Tip 3: Meet zorgvuldig

Een veelvoorkomende fout bij beginners is het niet nauwkeurig meten van het behang. Zorg ervoor dat je de hoogte en breedte van de muur goed opmeet, inclusief eventuele ramen en deuren. Houd ook rekening met het patroon van het behang, zodat dit mooi doorloopt op alle banen.

Tip 4: Behangen muur insmeren

Een veelgemaakte fout bij beginners die gaan behangen, is direct het droge behang tegen de muur te plakken. Dit zorgt vaak voor luchtbellen en slechte hechting. Het is beter om eerst het behang in te smeren met lijm en vervolgens een paar minuten te laten rusten voordat je het tegen de muur plakt. Hierdoor kan het behang zich beter hechten en voorkom je problemen tijdens het aanbrengen.

Tip 5: Afwerking

Behangen is niet alleen het aanbrengen van banen behang, maar ook de afwerking is belangrijk voor een mooi eindresultaat. Zorg ervoor dat je eventuele luchtbellen gladstrijkt met een behangspatel en controleer regelmatig of alles recht hangt. Daarnaast kun je na het drogen van het behang nog kiezen voor extra afwerking, zoals het aanbrengen van een rand of plinten.

Nu dat je de vijf tips goed heb doorgelezen, kun je zelf beginnen met het behangen van de muren. Succes!

Meer lezen over klussen? Check dan eens deze beste klus hacks.