Other

5 belangrijke tips voor het beginnen van je eigen bedrijf

eigen bedrijf beginnen

Een eigen bedrijf beginnen is een hele onderneming. Ook hier geldt: een goed begin is het halve werk. Daarom hebben wij voor jullie 5 belangrijke tips bij het beginnen van je eigen bedrijf op een rijtje gezet.

5 tips voor het beginnen van je eigen bedrijf

Je eigen bedrijf beginnen is niet niets. Je zegt de zekerheid van een baan op en neemt een duik in het diepe om je droom achterna te jagen. Om deze duik te vergemakkelijken hebben wij een lijst gemaakt met 5 belangrijke tips voor het beginnen van een eigen bedrijf.

1. Bepaal je product of dienst

De belangrijkste tip en eerste stap bij het beginnen van een eigen bedrijf is toch wel je product of dienst bepalen. Kies voor een product of dienst waar jij een goed gevoel bij hebt. Kan jij met veel enthousiasme over de werkzaamheden van jouw toekomstige bedrijf praten? Dan is dat al de eerste stap naar succes. Kies daarnaast voor iets waar je goed in bent. Voor iemand met twee linkerhanden is het verre van slim om een klusjesbedrijf te beginnen. Dat je het maar weet.

2. Bedenk een unieke bedrijfsnaam

Nu je eenmaal je product of dienst hebt bepaald, is het van belang om met een goede naam op de proppen te komen. Een ijzersterke naam is van groot belang. Je onderscheidt je niet alleen van je concurrenten, het is ook een representatie van de bedrijfsidentiteit en helpt met de positionering van je bedrijf. Eenmaal een goede naam, is het wijsheid om deze zo snel mogelijk te laten registreren, zowel in het handelsregister als de domeinnaam. Want zeg nou eerlijk, een bedrijf zónder een gelijknamige website, staat eigenlijk al met 1-0 achter.

3. Zorg voor een goede vindbaarheid

Als je een bedrijf wilt beginnen is het belangrijk dat je bedrijf ook gevonden wordt. Je wilt namelijk niet dat potentiële klanten je over het hoofd zien, omdat je onbedoeld verstoppertje aan het spelen bent. Daarom wil je een website maken met een optimale online vindbaarheid. Denk daarnaast goed na over je social media- en marketingstrategie. Hoe groter je zichtbaarheid, hoe beter je vindbaarheid. Wel zo handig als je een klantenbestand wilt opbouwen.

4. Maak een ondernemingsplan

Een succesvolle carrière als zelfstandig ondernemer begint met het schrijven van een ondernemingsplan. Dit document, ook wel ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan genoemd, speelt een essentiële rol bij het beginnen van een bedrijf.  Met een ondernemingsplan breng je namelijk pas echt concreet de kansen, concurrentie en potentiële klanten uitgebreid in kaart.

5. Regel de juridische aspecten en  financiering

Bij het beginnen van een bedrijf komt veel administratieve en juridische rompslomp kijken. Welke rechtsvorm kies je bijvoorbeeld? Welke verzekeringen moet je afsluiten? Aan welke wettelijke eisen moet je voldoen? Zomaar een handjevol aspecten waar je als beginnend ondernemer rekening mee moet houden. En dan praten we nog niet eens over het financiële plaatje; je budget, mogelijke investeringen en/of leningen – noem het allemaal maar op. Daarom kan het verstandig zijn om hier met een specialist voor te gaan zitten. Zo kom je straks niet voor verassingen te staan.