Een goede gezonde relatie kan best veel tijd kosten. Je moet veel tijd en moeite in elkaar blijven investeren zodat je verbonden met elkaar blijft. Er is een heel speciaal ingrediënt wat essentieel blijkt te zijn voor een langdurige relatie. Hier is onderzoek naar gedaan en wij hebben het antwoord voor je.

Zo blijft je relatie gezond

John Gottman is een hoogleraar op de Universiteit van Washington. Hij doet al ruim vijftig jaar onderzoek naar koppels en relaties. Hij heeft zelfs een eigen love lab op de Universiteit. Hier observeert, meet en monitort stelletjes. Hij kwam achter iets heel essentieels waardoor je relatie gezond blijft en langdurig stand kan houden.

Dit is de basis van een gezonde relatie

Wat blijkt nou? Uit het onderzoek komt naar voren dat één van de meest essentiële ingrediënten voor een gezonde relatie vertrouwen is. Deze onderzoeksresultaten worden ondersteund door andere wetenschappers. Zo vond ook Stephen Covey, de schrijven van het boek The 7 habbits of Highly effective people, hetzelfde resultaat. In één van zijn onderzoeksprojecten is hij bij vrouwen met een zeer laag inkomen nagegaan wat zij nou het belangrijkst vinden in een huwelijk. Hieruit blijkt dat ze vertrouwen de basis vinden van een relatie.

Mensen zijn afhankelijk van vertrouwen

Evolutionair zijn wij mensen sterk afhankelijk van vertrouwen. Je bent als baby volledig afhankelijk van je ouders. Zonder een band bij je geboorte met je ouders was de kans op overleven vroeger heel klein. Daarom is vertrouwen ook een essentieel ingrediënt voor een gezonde relatie.

basis gezonde relatie

Communicatie is een pre

Een gezonde relatie levert veel minder stress op, daarom moet je blijven communiceren en elkaar blijven vertrouwen. Koppels die elkaar blind vertrouwen functioneren veel beter dan koppels die hun partners wantrouwen. Af en toe ruzie is helemaal niet erg. Zeker niet als de vertrouwensband 100 procent is bij beide partijen. Daar word je als stel alleen maar sterker van.