Food & Drinks

Barbecuen: dit is de basis voor een perfect culinair feest

Het is bijna de favoriete activiteit van talloze Nederlanders in de zomer: barbecueën. Net zoals dat het knap lastig is om te surfen zonder surfplank, wordt het extreem lastig om te genieten van een heerlijk stuk vers gegrild vlees zonder barbecue. Maar ook met een mooie barbecue ben je er nog niet. Het gaat om de basiskennis. Heb dat in huis, dan belet niks je om er een heel feest van te maken zonder dat je gasten zich afvragen of je wel weet waar je mee bezig bent.

De eerste stap om de basisbeginselen van de edele kunst van het koken en grillen in de buitenlucht onder de knie te krijgen begint bij de juiste apparatuur: de barbecue. Het goede nieuws: je hebt geen complete buitenkeuken van honderden euro’s nodig. Aan de andere kant wil je natuurlijk wel iets fatsoenlijks. We vergeten dus even de wegwerpbarbecues.

De grill of de rookoven

Denk je aan de barbecue, dan is de kans groot dat het beeld van een stukje vlees op het grillrooster je als eerste te binnenschiet. Niets mis mee, maar er zijn meer types verkrijgbaar. In grote lijnen kunnen we twee verschillende barbecues onderscheiden:

  • Grillbarbecue
  • Rookoven

Beide types hebben zowel voor- als nadelen, waarbij de persoonlijke smaakvoorkeur bepalend is.

De grillbarbecue

Voor steaks, karbonades, spiesjes en zeevruchten is de grillbarbecue het meest geschikt. Het gebruik van een grillrooster zorgt ervoor dat het vlees relatief snel gaar is, bovendien kun je perfect grillen op hoge temperaturen. Doe je het goed, dan blijft het vlees heerlijk zacht en sappig. Je kookt ook met directe stralingswarmte. Een biefstuk kun je daarom perfect bereiden op een grillbarbecue. De buitenkant is goed gaar, terwijl de binnenkant lekker zacht blijft, ideaal als je een biefstuk bij voorkeur ‘medium’ wilt grillen.

Als je met een grillbarbecue wilt beginnen, kun je een fatsoenlijke houtskool of gasgrill kopen voor ongeveer 100 euro. Heb je een redelijk groot gezin of ben je binnen jouw vriendengroep het culinaire talent, overweeg dan een grotere BBQ. Deze modellen zijn kwalitatief ook beter en staan garant voor jarenlang kook- en grillgenot.

Rookoven

Nu naar de andere variatie: de rookoven. Je kunt er lang over discussiëren of dit nu eigenlijk wel recht doet aan het idee van de BBQ. Van alle methodes om in de buitenlucht je eten te bereiden is de rookoven het minst begrepen concept. Heb je tot nu toe alleen maar gebruik gemaakt van de grill, dan zul je wellicht een vooroordeel hebben wat betreft het roken van je voedsel.

Het goede nieuws is dat veel rookovens geen rook verspreiden, maar dat het hele proces van voedsel bereiden volledig afgesloten plaatsvindt. Er zijn elektrische rookovens die, tenzij je hout toevoegt, geen rook produceren maar toch voedsel kunnen bereiden. Een rookoven is eigenlijk gewoon een indirecte warmtebron, zonder directe stralingswarmte zoals een grill. Net als een oven, wordt de lucht verwarmd en vervolgens verplaatst om het voedsel van alle kanten te verwarmen. Veel rookovens werken eigenlijk als een conventionele oven, ze gebruiken namelijk een ventilator om de pellets te verbranden, maar verdelen ook de verwarmde lucht door het fornuis.

Verschillende types

Er zijn veel soorten rookovens. De keuze is heel persoonlijk, maar als je net begint met het leren van de edele kunst van het buitenleven is een elektrische rookoven wellicht het meest geschikt. Wil je juist een zeer authentiek resultaat behalen, kies dan voor een hout gestookte rookoven. Hout is puur en vereist heel wat werk, maar de meeste BBQ-restaurants werken alleen met houtrookovens.

Wat nu?

Met de keuze van een goede barbecue ben je er nog niet. Je kan immers niet zomaar even een stuk vlees op de grill gaan leggen. Afgezien van het type barbecue, zijn een aantal onderdelen compleet onmisbaar:

  • Handschoenen
  • Kwastje
  • Bestek
  • Thermometer

Onmisbaar: handschoenen

Een goed resultaat bij het gebruik van de barbecue kun je alleen bereiken met goed gereedschap. Je werkt met vuur en dus zijn handschoenen zeker geen luxe. Je hebt eigenlijk twee paar nodig. Een voor het verwerken van rauw voedsel en de andere voor het hanteren van gekookt / gegrild voedsel.

Wegwerphandschoenen voor voedselbereiding zorgen ervoor dat jijzelf, familie en vrienden niet ziek worden van je creaties. Bij het omgaan met rauw pluimvee moet u het eigenlijk behandelen alsof het radioactief is. Even de feiten op een rij. Een op de vier stukken rauwe kip bevatten salmonella, goed voor zo’n 200.000 gevallen van een Salmonella besmetting per jaar in Amerika. Alhoewel de voedselcontroles in Nederland een heel stuk strenger zijn, loop je ook hier kans op een Salmonella besmetting.

Een ander voordeel van handschoenen is dat het een stuk eenvoudiger is om grote stukken vlees van de grill te pakken. Een satestokje of een kipfilet zal geen probleem zijn, een rosbief van 1500 gram wordt al snel een hele uitdaging. Kies in ieder geval niet voor de goedkoopste handschoenen, maar investeer in goed materiaal.

Kwastje

Hoe logisch het ook klinkt, een goed kwastje is onmisbaar. Je gebruikt het niet alleen om het grillrooster mee in te vetten, maar ook voor het insmeren van het vlees, bijvoorbeeld hamburgers.

Bestek

Heb je ooit geprobeerd om een vis te grillen op de barbecue? Zonder speciale vistang of folie is de kans groot dat je moet gaan proberen om stukjes vis uit de opvangbak, of erger, tussen het houtskool vandaan te halen. Hoe bewerkelijk het ook is om de zalmmoten of hele vis in folie te wikkelen of om de vistang te gebruiken, verstandig is het wel.

Instant Thermometer

Het laatste wat je wilt ervaren is een barbecue organiseren en je gasten op half rauw voedsel trakteren. Natuurlijk kun je het puur op het gevoel spelen en ‘denken’ dat het vlees er goed uitziet, erg slim is het niet. Koken in de buitenlucht is immers heel anders dan kokkerellen in de keuken. Met een goede vleesthermometer weet je exact of het vlees aan de binnenzijde goed gaar is of dat je het juist nog even moet laten liggen. Onmisbaar dus.