Dol op een lekkere hamburger op z’n tijd? Dan hebben we goed nieuws! Onderzoeker Dr. Stephen Smith liet een groep mensen 6 weken lang burgers eten met als resultaat dat deze testgroep er gezondheidsvoordelen aan overhielden. Dat klinkt goed in de oren op dit soort zonovergoten dagen, tijd om de experts aan het woord te laten en de barbecue aan te smijten.

Hamburger gezond?

Rood vlees wordt over het algemeen niet echt geprezen voor de gezondheid. De World Health Organization heeft het zelfs toegevoegd aan de lijst met kankerverwekkende stoffen. Maar de onderzoeker beweert dat het ook hele goede stoffen bevat, mits het goed klaargemaakt is. Het goed braden van de burger is belangrijk om ziekteverwekkers te elimineren die leiden tot door voedsel overgedragen ziekten. Los van de gaarheid moet men bij het eten van rood vlees ook waken voor het hoge gehalte aan verzadigd vet. Bij overconsumptie vormt verzadigd vet een aanslag op de slagaders, verhoogt het de bloeddruk en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. 

Voedingstoffen

Hamburgervlees zit vol met voedingsstoffen, zoals ijzer (volwassen mannen hebben elke dag acht milligram ijzer nodig), vitamine B12 (essentieel voor de productie van nieuwe rode bloedcellen) en eiwit. Eiwit geeft structuur aan cellen, vormt de basis voor droge spiermassa en fungeert als een back-up-bron van energie wanneer koolhydraten en vet niet beschikbaar zijn. Dus als je een over het algemeen gezonde persoon bent, kan een hamburger zo nu en dan een aantal voordelen hebben. Als de koe bovendien goede voeding krijgt, kan het vlees een hoge dosis van vetzuren bevatten die ook in avocado en olijfolie te vinden zijn. Dit kan weer voordelig zijn voor het cholesterol.

image

Als het gaat om gematigde hoeveelheden passen hamburgers dus perfect in een uitgebalanceerd dieet. Als we even snel de rekensom maken hebben we het over 2.000 calorieën op een dag, hierin ligt er ruimte voor maximaal 22 gram verzadigd vet per dag. Even voor de goede orde; 90 gram mager hamburgervlees bevat hiervan zo’n 5,5 gram. Reden genoeg om een hamburgertje mee te happen! Nog een lekker recept nodig? Met behulp van dit artikel maak je burgers als een baas!