Cars & Bikes

6 simpele dingen die ervoor zorgen dat jouw auto langer meegaat

Auto’s zijn duur. Nieuw of tweedehands, je bent er zeker een bedrag met vier cijfers aan kwijt. Hieronder staan een aantal simpele dingen die je kunt doen om de levensjaren van je auto te verlengen en de dagwaarde van de auto zo hoog mogelijk te houden.

1. Was je auto

Bij het wassen en schoonmaken van je auto gaat het er niet alleen om dat het er mooi uitziet. Een toename van vuil is namelijk schadelijk voor de lak van de auto en dit is belangrijker dan je denkt. Wanneer de lak van de auto beschadigd is, leidt dit tot destructie van de ‘body’ van de auto. Het advies is één keer per maand goed te wassen en schoonmaken.

2. Vervang de olie met regelmaat

Zorg dat je regelmatig je olie checkt. De meeste mensen doen het elke 5000km en sommigen wachten tot het “oh nee” moment komt. Beiden zijn niet verstandig, wanneer je jouw ride in een goede staat wilt houden. Wat je moet doen is je auto manual checken en kijken wanneer de olie moet worden vervangen. Wanneer je dit niet regelmatig doet, komt er teveel metaal en troep in de olie waardoor dit beschadigende gevolgen heeft voor de motor. De motor wordt vervolgens te heet en dat zorgt voor veel problemen onderweg.

3. Niet denken dat je auto een raceauto is

Als je denkt dat je auto een race auto is – bochten nemen met hoge snelheid, hardremmen, heel snel accelereren – is dit misschien leuk, maar gaat het ten koste van je ride.

4. Besteed aandacht aan je banden

Je banden zijn de benen van je auto. Wanneer deze niet goed zijn, wordt de structurele integriteit van de voertuig aangetast. Wanneer er niet genoeg lucht in de banden zit, is niet alleen de kans op een klapband groot, de oneffenheid bij de banden zorgen voor een grotere kans op ongelukken. Lees daarom de handleiding goed door en zorg dat de banden de juiste spanning hebben.

5. Handel bij het zien van knipperende lampjes

Je hoort op een gegeven moment een raar geluid wanneer je aan het rijden bent. Je zegt tegen jezelf “huh, dit is nieuw.” Vervolgens heb je er naar gekeken, maar besluit er later naar te kijken. Niets is minder waar, want langzaam begin je aan het gekke geluid te wennen. Je accepteert het en denkt “ach hij rijdt nog steeds prima, er is niks aan de hand.” Het beste wat je kan doen tijdens deze situaties, is de problemen niet uit de weg te gaan. Tuurlijk, wanneer dat olielampje gaat branden denk je dat er niet zoveel aan de hand is, maar is het goed om het alsnog te laten controleren. Wanneer je een gek geluid hoort of als er een lampje gaat branden vertelt je auto dat hij aandacht nodig heeft.

6. Vervang de luchtfilters

Tot slot de luchtfilters. Deze worden vaak over het hoofd gezien, maar zijn zeker zo belangrijk. Vuil en andere dingen zorgen voor serieuze schade aan de motor, waardoor je voertuig minder levensjaren heeft. De luchtfilters blokkeren deeltjes van vernieling. Echter, als je de luchtfilters niet vervangt komen die deeltjes erdoorheen en dit is vooral schadelijk voor je wagen. Het vervangen van de luchtfilters is een goedkope manier om de motor draaiend te houden. Bekijk de handleiding en vervang ze regelmatig. Vervang ze ongeveer elke 25.000km tot 30.000km.