Annihilation, het is één van de vele titels tussen je Netflixaanbod. Is het een Netflix Original? Nee. Is het een film die we kennen van de bioscoop een tijd geleden? Ook niet. Annihilation is nooit uitgezonden in een bioscoop omdat hij niet geschikt is voor het algemene publiek. Maar waarom?

Wat maakt Annihilation zo ongeschikt?

De film gaat over Lena, een bioloog. Lena (gepeeld door Natalie Portman) is net teruggekeerd uit het gebied ‘The Shimmer’. Dit gebied is getroffen door een grote meteoriet die immense schade heeft aangericht. In de krater die het gebied heeft achtergelaten groeien er nieuwe levensvormen bestaande uit gemuteerde dieren en vreemde plantsoorten.

Naast dit vreemde nieuwe leven heeft de inslag er ook voor gezorgd dat de gedachten van wetenschappers is aangetast. Het uit elkaar houden van de realiteit en de fantasie lukt niet meer. Annihilation is een film bestaande uit hallucinatie, horror en science fiction.

Annihilation

Geweerd uit de bioscoop

De film is een verfilming van het verhaal van Jeff Vandermeer. De Amerikaanse auteur verkocht zijn filmrechten al in 2013 aan Paramount pictures. Achter het roer van de filmproductie stond ‘kapitein’ Alex Garland. De regisseur heeft vele werken op zijn naam staan en leek de perfecte persoon voor het verfilmen van Jeff’s verhaal. Na een lange productie was het af, Annihilation was klaar om de bioscopen te bestormen. Dat laatste gebeurde alleen nooit. Men vond de film te ingewikkeld, te intellectueel en bovendien vol met veel te vreemde beelden. Niets voor in de bioscoop dus.

De trots van een regisseur

Garland hoorde de kritieken op zijn nieuwe werk maar weigerde zijn film aan te passen. Paramount Pictures bleef hierdoor over met een kant en klare film die niemand wilde hebben. De oplossing van Paramount heeft inmiddels de rechten van de film aan Netflix verkocht.  Dat bioscopen hem niet willen vertonen betekent niet dat hij het kijken niet waard is. Integendeel. De film zit vol spanning en neemt je stukje bij beetje mee door het raadsel van de getroffen wereld. Treurig voor de makers en de acteurs maar gunstig voor ons. Wij kunnen dit bijzondere filmwerk gewoon thuis bekijken op Netflix, vanaf de bank.