20 september kwam alweer de zestiende versie van de populairste mobiele telefoon op aarde uit: de iPhone 16. In dit artikel staat alles wat je moet weten over dit nieuwe technologische hoogstandje.
Qua ontwerp lijken de iPhone 16-modellen bijna identiek aan de iPhone 15-modellen, met een aluminium frame en een matte glazen achterkant. In de specificaties zitten echter de verschillen tussen de smartphones, zo zijn nieuw: de Action button, Camera control, een manier om met satellieten te verbinden en een crash detectie. Daarbovenop is vrijwel alles wat de iPhone 15 had natuurlijk nu nog beter en nog sneller.
Action-button
De Actieknop op de iPhone 16-modellen vervangt de Geluid-aan/uit-schakelaar boven de volumeknoppen aan de linkerkant. Apple heeft de Actieknop ontworpen als een aanpasbare functie, waarbij gebruikers via de Instellingen-app verschillende acties kunnen toewijzen. Hier zijn enkele mogelijke acties:
- Focus: Activeer of deactiveer een Focus-modus (Niet Storen is de standaardinstelling).
- Camera: Maak een foto (standaard), selfie, video, portret of portretselfie.
- Zaklamp: Zet de zaklamp aan of uit.
- Spraakmemo’s: Start of stop het opnemen van een spraakmemo via de Spraakmemo’s-app.
- Loop: Activeer de Loop-app om de camera van de iPhone te gebruiken als vergrootglas voor kleine tekst of objecten.
- Snelle opdrachten: Open je favoriete app of voer een snelle opdracht uit die is gemaakt in of gedownload uit de Opdrachten-app, zoals het versturen van een bericht, afspelen van een afspeellijst of bedienen van slimme apparaten.
- Bedieningspaneel: In iOS 18 kunnen verschillende functies van het Bedieningspaneel aan de Actieknop worden toegewezen.
- Toegankelijkheid: Toegang tot verschillende toegankelijkheidsinstellingen, zoals Vision (omgekeerde kleuren, kleurfilters), Motor (Schakelbediening, Spraakbesturing), Gehoor (achtergrondgeluiden, Live-ondertitels) en Algemene instellingen (Begeleide toegang, Live-spraak).
- Stille modus: Net als de Ring/Stil-schakelaar op eerdere iPhone-modellen, kan de stille modus worden in- of uitgeschakeld om het belsignaal en meldingen te dempen of te activeren.
- Vertalen: Later dit jaar komt er een Vertaal-actie, waarmee je de Vertaal-app kunt openen en direct een tekst- of gespreksvertaling kunt starten.
- Geen actie: De knop kan ook geen actie uitvoeren als dat gewenst is.
Het activeren van de Actieknop gebeurt door middel van een lange druk, om te voorkomen dat deze per ongeluk wordt ingedrukt.
Camera control
De iPhone 16-modellen hebben een Camera Control-knop aan de rechterkant, speciaal ontworpen voor het vastleggen van beelden. Deze multifunctionele knop is uitgerust met een krachtsensor en een aanraakgevoelige sensor voor gebarensupport, en werkt zowel in portret- als landschapsmodus.
De Camera Control-knop heeft een gladde saffierkristalbedekking, omringd door een roestvrijstalen rand. De knop is iets verzonken in het frame van de iPhone, en de krachtsensor biedt haptische feedback, wat het gebruik vergelijkbaar maakt met een DSLR-camera-sluiter.
Hier zijn de belangrijkste functies van de Camera Control-knop:
- Enkele klik: Open de Camera-app (of een derde-partij app).
- Enkele klik, Camera open: Maak een foto.
- Klik en houd vast: Open de Camera-app en start direct een video-opname.
- Lichte druk: Open de bedieningselementen zoals zoom. Deze functie vergrendelt ook de focus en belichting (beschikbaar dit najaar) zodat je kunt herkaderen zonder focus te verliezen.
- Dubbele lichte druk: Open het cameravoorbeeldmenu om instellingen te kiezen zoals belichting of scherptediepte.
- Veeg: Wissel tussen beschikbare aanpassingsopties, zoals zoom, belichting, of scherptediepte wanneer een bepaalde instelling is geselecteerd.
Derde-partij ontwikkelaars kunnen de Camera Control-knop ook gebruiken om instellingen binnen hun apps aan te passen, en het zal werken met sociale media-apps zoals Snapchat.
Verbinden met satellieten
Alle iPhone 16-modellen kunnen verbinding maken met satellieten in noodsituaties wanneer er geen mobiele of Wi-Fi-verbinding beschikbaar is. Apple heeft de functie Nood-SOS via satelliet ontworpen, waarbij de antennes van de iPhone verbinding maken met satellieten die worden beheerd door Globalstar.
Nood-SOS via satelliet is beschikbaar in noodsituaties waar je geen verbinding kunt maken met Wi-Fi of een mobiel netwerk. Deze functie werkt het beste in open ruimtes met weinig bomen, zodat de iPhone verbinding kan maken met een satelliet in de lucht.
Apple biedt een stapsgewijze interface die uitlegt hoe je de iPhone moet vasthouden om verbinding te maken met een satelliet. Omdat het verzenden van gegevens via een satelliet langer kan duren, heeft Apple een gecomprimeerd berichtenprotocol ontwikkeld. In een gebied zonder obstakels kan een kort bericht naar hulpdiensten binnen 15 seconden worden verzonden. Bij activering van Nood-SOS via satelliet krijg je een reeks belangrijke vragen die zijn ontworpen om snel essentiële informatie naar de hulpdiensten te sturen. Als tekstcommunicatie in jouw gebied wordt ondersteund, worden de antwoorden rechtstreeks naar de hulpdiensten gestuurd. Als dat niet het geval is, worden de antwoorden doorgestuurd naar relaycentra, waar door Apple getrainde specialisten contact opnemen met de hulpdiensten namens de gebruiker.
De satellietverbinding is voornamelijk bedoeld om gebruikers in contact te brengen met hulpdiensten in noodsituaties. Daarnaast kan het ook worden gebruikt om je Find My-location bij te werken wanneer je bijvoorbeeld off-grid bent tijdens kamperen of wandelen. Dit biedt gemoedsrust aan vrienden en familie over je locatie.
Nood-SOS via satelliet is gratis beschikbaar voor alle iPhone 16-gebruikers gedurende twee jaar, Apple heeft nog geen details vrijgegeven over de kosten na deze periode.
Naast de noodhulp ondersteunt de iPhone 16 ook Berichten via satelliet met iOS 18 en Wegenhulp via satelliet. Met Wegenhulp kunnen gebruikers lokale dienstverleners bereiken als ze autoproblemen hebben in een gebied zonder mobiele of Wi-Fi-verbinding.
Crash detectie
De iPhone 16-modellen zijn uitgerust met een hoogdynamische gyroscoop en een dual-core versnellingsmeter die G-krachten tot wel 256G kunnen meten. In combinatie met andere sensoren in de iPhone, zoals een barometer die veranderingen in de luchtdruk kan detecteren bij het ontplooien van airbags, maakt deze hardware de Crashdetectie-functie mogelijk.
De iPhone 16-modellen kunnen een ernstige auto-ongeluk detecteren en automatisch noodhulpdiensten bellen als de inzittenden van de auto ernstig gewond zijn of niet in staat zijn hun telefoon te gebruiken. De GPS van de iPhone detecteert snelheidsveranderingen, en de microfoon kan luide geluiden herkennen die vaak voorkomen bij ernstige auto-ongelukken. Crashdetectie is ook beschikbaar op de Apple Watch, en de iPhone en Apple Watch werken samen om hulpdiensten te waarschuwen wanneer er een ongeluk plaatsvindt. Het is mogelijk de oproep tot de nooddiensten te annuleren mocht dit niet nodig zijn.