Je kent ze vast wel, de all-you-can-eat restaurants, ook wel vreetschuren genoemd. Ideaal voor als je met een grote groep uiteten gaat en geen zin hebt om te wachten op je eten. De hele dag zo min mogelijk eten en je dan in de avond helemaal volproppen. Je kan letterlijk zo veel eten als je wil, hoe maken die restaurants dan nog steeds winst? Wij leggen het je uit.

All-you-can-eat restaurants

All-you-can-eat restaurants werken volgens het massa=kassa concept. Jij propt je maag vol, zij proppen het restaurant vol. Vaak krijg je als eerst een drankje aangeboden zodat je al iets gevuld bent, al voor dat je begint met eten. Daarna begin je met eten. Waar loop je als eerst langs? Juist, de frietjes, frikandellen en stokbroodjes… het goedkope voedsel dus. Vaak eet je zonder dat je het door hebt hier echt wel veel van, 2 frikandelletjes, een stokbroodje kruidenboter en wat inktvisringen maakt al gauw je halve bord vol.

all-you-can-eat restaurants

De ‘duurdere’ producten liggen verder in het buffet. Hier kom je meestal pas nadat je al 1 á 2 borden hebt gegeten, de all-you-can-eat restaurants staan dan al 2-0 voor. Is het je overigens opgevallen dat alle goedkope troep zoals stokbroodjes, friet en soep erg ruim is opgesteld, terwijl je aan de balie om je varkenshaasje moet vragen. Zo lijkt het assortiment al veel groter en valt je oog niet op het vlees dat meer geld kost.

Als klap op de vuurpijl heeft het TV-programma ‘De Rekenkamer’ uitgerekend dat een gemiddelde bezoeker zo’n 4 volle borden eet en ongeveer 6 glazen drinkt. Dit komt neer op een kostprijs van 16 euro per persoon, hoeveel betaalde jij ook alweer voor je etentje? Ohja, tussen de 27 en 35 euro. Oftewel het is hard lachen voor de all-you-can-eat restaurants, jij wil je helemaal vol stoppen, maar het kost ze geen drol.

all-you-can-eat restaurants

Winnen van de vreetschuren

Neem van ons aan, je gaat het echt bijna onmogelijk winnen van deze all-you-can-eat restaurants. Maar wil je het ze moeilijk maken? Begin dan achter aan het buffet of sla de eerste 3 tot 4 meter over. Toetjes? Laat die maar uit je hoofd, wanneer je 5,5 borden met bijna alleen maar vlees eet, heb je ze ongeveer wel te pakken. Maar hé.. er zitten nog zo’n honderd andere gasten te eten. Hoor je de kassa al rinkelen?