Gear

AeroMobil presenteert binnenkort de eerste vliegende auto

AeroMobil

Mocht je bij elke rit met je wagen nog steeds het idee hebben dat je wel erg beperkt bent kwa vervoersmogelijkheden, dan is hier het beste nieuws van heel 2021. Over ongeveer twee jaar kun je met de auto de lucht in! Zie het als een vorm van transport zoals je al kun zien in films als Blade Runner, The Fifth Element, Back to the Future en de nu bijna antieke Grand Theft Auto-games. Met andere woorden: vliegende auto’s zijn over twee jaar het nieuwe normaal.

De eerste vliegende auto

Eerder dit jaar ontdekten we al dat het in Tokio gevestigde SkyDrive Inc. Bezig is om een vliegende taxiservice op poten te zetten. Het is echter niet SkyDrive Inc., maar AeroMobil wat met de eer gaat strijken en als eerste een luchttaxi gaat introduceren. Als we de tekst bij de YouTube video mogen geloven is het een auto met de technische mogelijkheden van een klein vliegtuig. Na dik 300.000 manuren aan ontwikkelingen is het dan zover en kan de automobilist met een meer dan gemiddelde haast, nog sneller zijn of haar bestemming bereiken.

Snelheid maken en opstijgen

In tegenstelling tot andere concepten van vliegende auto’s, is dit model niet gebasseerd op de eVTOL-technologie (naadloos opstijgen en landen). Het model van AeroMobil stijgt gewoon op als een vliegtuig. Het ‘ultra-high-end’ voertuig heeft wel een fors prijskaartje. Je betaalt namelijk een bedrag tussen de 1.2 en 1.6 miljoen dollar. Volgens Patrick Hessel, voorzitter en CEO van AeroMobil, is dat geen probleem gezien de vele voordelen. In zijn visie combineert het apparaat de voordelen van zowel een supercar en een vliegtuig zonder de beperkingen van de vertrouwde vierwieler. Het gaat immers om de ervaring van het nieuwe reizen en niet om het prijskaartje wat er aan vast hangt.

Watch on YouTube

Beperkte actieradius

Het auto-vliegtuig is 6 meter lang en heeft een spanwijdte van 9 meter. Op de weg zou je volgens de opgave van de fabrikant een bereik hebben van bijna 1000 kilometer en in de lucht slechts 600 kilometer. Om dat even duidelijk te verwoorden, dat is de afstand van Schiphol tot Le Mans in Frankrijk. Overigens gaat het ding niet supersnel: op de weg blijft de topsnelheid beperkt tot bijna 161 km/u en in de lucht is dat 257 km/u. Theoretisch gesproken ben je dus goedkoper én sneller uit met een Bugatti Chiron.

AeroMobil heeft er alle vertrouwen in

Of de vliegende auto ook daadwerkelijk in 2023 op de markt komt is een kwestie van afwachten. AeroMobil denkt van wel. Met de recent uitgevoerde  proefvluchten hoopt men in ieder geval de certificering van zowel het European Aviation Safety Agency als de Federal Aviation Administration te krijgen. Hoewel het eerste model is gebouwd voor twee personen, wordt in 2025 een vierpersoonseditie onthuld met een bereik van 1126 kilometer. Voorlopig zal het dus nog een kwestie van hard sparen worden voor de liefhebbers.