Ooit is er eens een man van twijfelachtige wijsheid geweest die zei: “it’s a crazy situation, but all I need are cigarettes and alcohol!” Maar als het aan de overheid ligt zingen we straks een ander lied. De overheid probeert ons al een lange tijd te ‘redden’ van deze deels vrijwillige, langzame zelfdoding. We zien steeds vaker reclames dat roken echt niet meer kan, rookruimtes moeten weg en – wat we het meest voelen – de accijns gaan omhoog.

Verhogen accijns

Momenteel liggen de kosten van een pak sigaretten tussen de 6 en 7 euro. Wie een pak per dag rookt is dus tussen de 180 en 210 euro per maand kwijt. Vanaf volgend jaar gaat de prijs waarschijnlijk met ongeveer 50 cent omhoog. Naar schatting gaat dit de overheid vanaf 2021 jaarlijks 170 miljoen euro opleveren. Met deze opbrengsten worden de burgers gecompenseerd met verlichting van andere lasten. Dus als niet roker heb je er profijt van dat zo veel mogelijk mensen wel blijven roken.

accijns roken 2 gewoonvoorhem

Stoppen met roken

Een pakje tijdens het weekend, eentje tijdens werk, in de avond voor het slapen en in de ochtend om goed wakker te worden. Kortom als je eenmaal bent begonnen met roken loopt het al snel uit de hand. In Nederland zijn er momenteel 3.5 miljoen rokers. Hiervan zullen naar schatting 2 miljoen overlijden aan de gevolgen van deze tabaksrol. Ook verkort het roken van een sigaret je leven met 14 minuten. Met simpele statistieken als dat zou je verwachten dat iedereen direct de aansteker links laat liggen. Toch blijven mensen door paffen. Roken van tabak is één van de meest verslavende dingen die je kan doen. Wie wilt stoppen heeft het dus niet makkelijk. Vooral als je overal op straat geconfronteerd wordt met je oude verslaving.

accijns roken 3 gewoonvoorhem

Tips

Toch kunnen wij een paar tips geven voor wie wilt stoppen. Probeer afleiding te zoeken als je de drang voelt te roken. Ga bijvoorbeeld je huis schoonmaken of  doe toch maar niet. Zoek afleiding door iedere keer als je er één wilt opsteken een artikel op Gewoonvoorhem te lezen. Veel mensen gaan juist eten als ze trek hebben in een sigaret. Tevens een van de redenen, waarom je zou kunnen aankomen van het stoppen met roken. Eet gezonde dingen, ga dus niet snacken maar maak bijvoorbeeld je eigen gezonde patat met een Horeca frietsnijder. Mocht je niet zoveel moeite willen doen om vervanging van je behoefte te voorzien helpen er ook nog andere dingen zoals sporten. Ook zijn er genoeg supplementen als kauwgom, pleisters en elektrische sigaretten.